Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), “Küresel Borç Monitörü” raporunda 2023’ün ilk çeyreğinde küresel borcun 2022’ye kıyasla 8,3 trilyon dolar yükselerek 305 trilyon dolara çıktığını açıkladı. Raporda merkez bankalarının faiz kararlarına dikkat çekilerek piyasa kırılganlıklarına yanıt verildiği belirtildi.
İstatistiklere bakıldığında zirvede 91,9 trilyon dolar ile finansal olmayan şirketler yer aldı. Bunu 85,7 trilyon dolar ile kamuya ait borçlar, 69,8 trilyon dolar ile banka gibi finansal şirketlere ait borçlar ve 57,6 ile hane halına ait borçlar takip etti.
Gelişmekte olan piyasaların üstlendiği borç 100 trilyon doları geçerek tüm zamanların en yüksek noktasına ulaştı. Gelişmekte olan ülkelerin yüzde 75’inin borcunda ciddi oranda yükseliş görüldü.
Raporda küresel borcun gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 355 olduğu aktarıldı. Gelişmiş ekonomilerin borç oranı yüzde 383,2, gelişmekte olan piyasaların borç oranı ise yüzde 250 olarak kaydedildi.
Hızla Artması Bekleniyor
IFF, küresel borcun salgın öncesine göre 45 trilyon dolar daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Yaşlanan nüfus, artan sağlık maliyetleri ve önemli iklim finansmanı boşlukları dahil faktörlerin ülkelerin finansal rakamlarına yansıdığı ifade edildi.
Ayrıca artan jeopolitik gerilimlerin de orta vadede savunma harcamaları üzerinde daha fazla etkiye sahip olacağı bildirildi.
Faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması halinde bu durumun uluslararası borç piyasalarını etkileyeceği paylaşıldı. (AA)