Türkiye merkezli bir makine imalat ve savunma şirketi Baykar’ın ürettiği insansız hava araçlarından olan Bayraktar TB-2 ile alanında ciddi etkiler sağladı. Baykar şu anda kanatları katlanabilen TB-3 için hızlı bir çalışma programı uyguluyor.
Çalışmaları süren kısa mesafeli pistlerden kalkış kabiliyetine sahip olacak Bayraktar TB-3’ün görüntüleri üretim hattında kaydedilmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakar’ın tesisine ziyarette bulunmuştu, arka planda ise TB-3 görüntülenmişti.
Bayraktar TB-3’lerin bu sene içerisinde ilk uçuşu yapması planlanıyor. Yerli ve milli savunma sanayiinin tek seferde yaptığı en büyük platform olan ve Türkiye’nin amfibi hücum gemisi sınıfına giren TCG Anadolu da bu yıl göreve çıkacak.
TCG Anadolu’dan İnsansız Silahlı Hava Aracı Kaldırılabilecek
TRT Haber yazarı Sertaç Aksan’ın yazısında, kısa bir piste sahip olan TCG Anadolu’ya F-35B’lerin inemeyeceğinin kesinleşmesinden sonra Türkiye farklı alternatifler üzerinde çalıştı.
Konu üzerinde çalışmalara başlayan Baykar, kısa pistli TCG Anadolu’dan insansız silahlı bir hava aracının kaldırabileceğini açıkladı. Çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdüren şirketin üzerine ABD tarafı MQ-9B Reaper’ın katlanır kanatlı ve MQ-9B STOL isimli bir varyant üzerinde çalıştığını paylaştı.
Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ise ABD’li şirkete “…bakalım kim önce yapacak.” diyerek meydan okumuştu.
Ankara TB-3 ile Kısıtlamalardan Kurtulacak
Bayraktar TB-3 ile ilgili hedefe su üzerinden havalanan bir aracın hamle yapabilme kabiliyetine kavuşacağı ileri sürüldü. Böylece TB-3 ile Ankara’nın bu kısıtlamalardan kurtulacağını tahmin edildi.
Ağırlıklı olarak deniz ortamında kalkış yapacak olan TB-3’lerde, sıklıkla kullanılan lazer güdümlü mühimmatın etkili olmayacağı belirtildi. Çünkü karadaki hava dinamikleri ile denizdeki hava şartların farklı olduğuna işaret edildi.
Bahsi geçen sebepten mühimmatın, görüntüleyici kızılötesi güdüme ya da radar güdüme sahip olacağı ileri sürüldü. SAHA EXPO’da Baykar ile Roketsan’ın imzaladığı anlaşma da anımsatılarak, anlaşmanın bu kapsamda yapıldığı tahmin edildi.
TB-3’ler Küresel Çapta Büyük İlgi Görüyor
Ayrıca haberde, Baykar imzalı yerli ve milli insansız hava araçlarının dünyanın dört bir yanından ciddi ilgi gördüğüne dikkat çekildi. TB-2’ler için 28 ülkede anlaşmaların yapıldığı ve imzaların atıldığı bilgisi verildi.
Kanatları katlanabilen çok az sayıdaki insansız hava aracından biri olacak olan TB-3’ler, ülkenin ihracat potansiyelini de artıracağı öngörüldü. Ada ülkelerine yakınlığı ile bilinen Japonya da TB-3’lerle ilgileniyor.
TCG Anadolu benzeri deniz platformlarına sahip olan ülkelerin TB-3’e ilgi duyacağı belirtildi. İlk uçuşunu 2023’de yapacak olan TB-3’ün Türkiye için diplomasi masasındaki önemine de dikkat çekildi.