Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İhracatla Büyüme Hedefi Boşluğa Düşebilir

İSO Başkanı, ekonomi modelinde merkeze alınan ihracatın küresel verilerden etkilenebileceğini söyleyerek, Avrupa’daki resesyonun Türkiye’ye yansıyacağını açıkladı.
İhracatla Büyüme Hedefi Boşluğa Düşebilir
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Eylül ayı olağan meclis toplantısında gündem maddesi, ‘Orta Vadeli Programın (OVP 2023-2025) Sanayimizin 2023 Vizyonu, Geleceği ve Üretim Hayatımız Açısından Değerlendirilmesi’ oldu. Meclis toplantısında değerlendirmelerde bulunan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ekonomi gündemini yorumladı.

İSO Başkanı, hükümetin uyguladığı ekonomi modelinde, enflasyonla mücadelenin önüne geçen ihracatla büyüme hedefinin Avrupa’daki resesyon depreminden etkilenebileceği mesajını verdi.

Türkiye ekonomisinin performansının yılın ilk yarısında güçlü bir büyüme kaydettiğini, üçüncü çeyreğin sonunda dirençli görünümün sürdüğünü söyledi.

Ancak büyüme eğiliminde yavaşlama beklediğini ekleyerek, yılın ikinci yarısında büyümenin belirli bir miktar yavaşlayacağı tahmini paylaştı. Tüm iniş ve çıkışlara rağmen Türkiye ekonomisinin yılı kayda değer bir büyüme oranıyla kapatacağını paylaştı.

Tüm bu pozitif tablonun yanında bir de küresel gerçeklerin olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, “Küresel görünümün bizi büyüme, dış denge, enflasyon ve finansal piyasalar kanalıyla zorlayabileceğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor” dedi.

GCM Yatırım Banner

“Avrupa’daki Yavaşlamayı Biz de Hissedeceğiz”

İSO Başkanı, Ağustos verilerine atıf yaparak, Küresel Bileşik PMI’nın Haziran 2020’den itibaren ilk kez daralma bölgesine düştüğünü hatırlattı. Bahçıvan’ın açıklaması şöyle:

“PMI’lar özellikle ana ihracat pazarımız olan Avrupa’da daha şiddetli bir yavaşlamaya işaret ediyor ve uyarıyor. Bunun ülkemizin ihracat performansına olumsuz etkilerini ne yazık ki hissedeceğimiz anlaşılıyor. Nitekim her ay kamuoyuyla paylaştığımız İSO İhracat İklim Endeksi Ağustos’ta 48,8 ile -pandeminin ilk şok dalgasını hariç tutarsak- küresel kriz sonrası en düşük düzeylere gerilemiş durumda. Buna son dönemde euro/dolar kurunda yaşanan gerilemenin ihracat gelirlerimize olumsuz etkisini de eklemek gerekiyor.”

“KOBİ’ler Garanti Mekanizmasıyla Desteklenecek Finansman Hamlelerini Bekliyor”

Finansman sorununun çözümüne yönelik atılan adımlara dair konuşan Bahçıvan, ticari kredi maliyetlerinde gerileme olduğunu, kredi akışında da yavaşlama yaşandığını belirtti.

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ), hükümetin alacağı yeni finansman kararlarını beklediğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Önümüzdeki günlerde kredi garanti mekanizmasıyla desteklenecek yeni finansman hamlelerinin özellikle KOBİ niteliğindeki sanayicilerimiz tarafından beklendiğini ifade etmek istiyorum. Atılan bu adımların yanı sıra Orta Vadeli Program’da (OVP) reel sektöre yönelik uygun maliyetli kredilerin yaygınlaştırılacağı yönündeki mesajı da değerli buluyoruz. Zira finansman sorununun sürdürülebilir araçlarla ve kalıcı bir şekilde çözülmesi, mevcut belirsizlik ortamında önümüzü daha iyi görebilmemiz ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu uzun vadeli üretken yatırımları gerçekleştirebilmemiz, dünya ile rekabet edebilmemiz açısından önem arz ediyor.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.