İhracatçı şirketlere verilecek destek bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan “İhracat Destekleri Hakkında Karar”da ihracatçı şirketlerin giderleri yüzde 50 oranında desteklenecek.
Kararda, ihracatçı şirketlerin giderleri pazara giriş belgeleri, ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine ilişkin giderler olarak belirtildi.
Söz konusu giderleri karşılanan ihracat grubunda şirket başına yıllık 4 milyon TL’ye kadar destek sağlanacak. Giderler ise Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) karşılanacak. Kararda yer alan ifade şöyle:
“Bu Karar; şirketlerin ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazandırılması amacıyla tasarım ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, ürünlerinin yurt dışında tanıtımı, pazarlanması, tutundurulması ve markalaşmasının desteklenmesine yönelik giderler ile ihracatımızın sürdürülebilir artışının sağlanması için gerekli diğer faaliyetlere ilişkin giderlerin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) karşılanmasını düzenlemek amacıyla hazırlandı.”
Ticaret Bakanlığı, söz konusu destek programlarıyla ilgili Twitter üzerinden paylaşımda bulundu. Programların içeriği açıklandı.
Yurt Dışında Marka Tescili ve Korunması için 750 Bin TL Destek
İhracat Destekleri Hakkında Karar’da şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderlerinin yüzde 50 oranında ve yıllık 750 bin TL’ye kadar destekleneceği belirlendi.
Şirketlerin, marka tescili ve korunmasına yönelik destekten en fazla 4 yıl yararlanabilecekleri belirtildi.
Şirketlerin Yurt Dışı Ulaşım ve Konaklama Giderlerinin Yarısı Karşılanacak
Resmi Gazete’de yer alan Karar’da ihracatçı şirketlere verilecek destekler ayrı ayrı detaylandırıldı. Buna göre pazara giriş projesi hazırlama desteğinde;
“Şirketlerin sürdürülebilir ihracat artışını sağlama odaklı hedef pazar, yurt dışı pazarlara yönelik finansman ve fiyatlandırma stratejisi, pazarlama ve kanal stratejisi ve bunlara dair aksiyon planı ve bütçelerini içeren pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık ve rapor giderleri yüzde 50 oranında ve proje başına 200 bin TL’ye kadar desteklenecek” ifadesi yer aldı.
Pazara giriş projesi hazırlama desteği için sınırlama da getirildi. Bir şirketin en fazla 2 adet pazara giriş projesi desteğinden faydalanacağı belirtildi.
Şirketlerin yurt dışı pazar araştırma faaliyetlerinde ulaşım ve konaklama giderlerinin yüzde 50 oranında ve faaliyet başına en fazla 100 bin TL’ye kadar destekleneceği bildirildi.
Şirketlerin yurt dışı pazar araştırması faaliyeti desteğinden ise bir takvim yılında azami 5 defa olmak üzere en fazla 20 kez yararlanabileceği aktarıldı.
Kredi Faiz Giderleri Desteklenecek
Yurt dışında yerleşik şirketlerin/markaların alımında mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler yüzde 50 oranında ve yıllık 3 milyon TL’ye kadar desteklenecek.
Bu şirketlerin ileri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak kabiliyette olması durumunda ise destek miktarı 7,5 milyon TL’ye kadar çıkabilecek.
İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak şirketlerin alımında kullanılan kredi faiz giderlerinin TL cinsi kredilerde 5 puanı desteklenecek.
Döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde ise 2 puanı desteklenecek. Böylece toplamda kredilerde 45 milyon TL’ye kadar destek sağlanacak.
Yurt dışında yerleşik şirkete ait markanın alımında kullanılan kredi faiz giderlerinde ise TL cinsi kredilerde 5 puan, döviz ve dövize endeksli kredilerde 2 puan olacak şekilde toplam 30 milyon TL’ye kadar destek verilecek.
Eximbank’ın Faiz Oranının Tamamı Desteklenecek
Kararda Eximbank kredilerini kapsayan destekleme şöyle açıklandı:
“Eximbank tarafından kullandırılan orta ve uzun vadeli yatırım malı niteliğindeki mal ihracatı alıcı kredilerinde Eximbank’ın uyguladığı faiz oranı ile CIRR arasındaki farka tekabül eden faiz giderlerinin tamamı destekleme kapsamında olacak.”
Tasarım ve ürün geliştirme projesi kapsamında şirketlerin personel, makine, teçhizat ve yazılım giderlerinin toplamda yüzde 50’si, 3 yıl süresince ve toplamda 5 milyon TL’ye kadar desteklenecek.
Faaliyet alanı gemi ve yat sektörünü kapsayan şirketlerin tasarım hizmeti giderlerinde ise 3 milyon TL’ye kadar destek sağlanacak.
Marka ve Fuarcılık Destekleri Sağlanacak
Cumhurbaşkanı Kararı’na göre marka ve TURQUALITY, çok kanallı zincir mağaza, UR-GE projesi kapsamında yapılacak desteklemeler, ihracat konsorsiyumu, sektörel ticaret heyeti ve alım, sanal fuar organizasyonu ile tasarım organizasyonu desteklerine ilişkin kural ve miktarlar şu şekilde belirlendi:
“Kararla belirlenen destek oranları; bakanlıkça belirlenen hedef ülkelere yönelik giderler için 20 puana kadar, hedef sektörlerde olması durumunda ise 5 puan ilave edilerek uygulanabilecek. Ancak ödenecek destek miktarı her şartta desteğe konu giderlerin yüzde 75’ini aşamayacak.”