Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İhracat İklimi Endeksi Temmuz’da Eşiği Geçemedi

İSO, ihracat iklimi endeksini açıkladı. Eşik değerde seyreden Temmuz verisinde, ihracattaki iyileşme dönemi son buldu. Orta Doğu’daki ivme ise dikkat çekti.
İhracat İklimi Endeksi Temmuz’da Eşiği Geçemedi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Temmuz ayına ilişkin “Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi” raporunu paylaştı.

İSO raporuna göre imalat sektörü ihracat iklimi endeksi Temmuz’da yüzde 50,0 düzeyinde gerçekleşti.

50,0 olan eşik değerde seyreden Temmuz verisi, ihracattaki talep koşullarının değişmediğinin göstergesi oldu.

Bir önceki ayda 51,8 seviyesinde kayda geçen endekste, Temmuz ayında azalma yaşandı. İhracat ikliminde Şubat 2021 itibarıyla devam eden iyileşme dönemi son buldu.

BAE, Talep Artışının Ana Kaynağı Oldu

İSO raporunda, Türkiye ekonomisinde önemli ihracat pazarları arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), talep artışının ana kaynağı olarak adlandırıldı.

GCM Yatırım Banner

BAE’de petrol dışı aktivitenin çarpıcı olarak artmaya devam ettiği belirtildi. Bu artış, 2022’nin ilk yedi ayında kayda geçen ikinci en yüksek seviye oldu.

Diğer Orta Doğu ülkeleri, Katar ve Suudi Arabistan’da da büyüme güçlü bir ivmede seyretti. Ancak Mısır ve Lübnan’da ekonomik aktivitede yavaşlama yaşandı.

“Orta Doğu, Türk İmalatçıları için Yeni İş Fırsatlarının Başlıca Kaynağı”

İSO’nun Temmuz ayı verisine ilişkin değerlendirme yapan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, enflasyonist baskılara değindi.

Enflasyonist baskıların talep üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiyi küresel ekonominin Temmuz ayında da hissetmeye devam ettiğini paylaştı. Böylece ana ihracat pazarlarından bazılarının daralma bölgesine geçiş yaptığını aktardı.

Harker, “Zayıflıkta özellikle Avrupa ve ABD belirleyici olurken aktivitenin güçlü şekilde artmaya devam ettiği Orta Doğu’nun mevcut durumda Türk imalatçıları açısından yeni iş fırsatlarının başlıca kaynağı haline gelebileceği görülüyor” şeklinde tahminde bulundu.

Avrupa’nın Çizdiği Tablo Karmaşık

İSO raporunda Avrupa’nın karmaşık bir tablo çizdiği belirtildi. Tablonun oluşmasında üçüncü çeyreğin başında yaşanan üretim verileri gerekçe gösterildi.

Avrupa’da İngiltere, İspanya, Fransa ve Hollanda’da büyüme eğilimi devam etse de ivme hafif kaldı. Üretimi düşüş gösteren ülkeler arasında Almanya, İtalya, Polonya ve Yunanistan yer aldı.

Türkiye imalat sanayiinde ihracat alanında toplam yüzde 9’luk payıyla en büyük pazarı oluşturan Almanya’da ekonomik aktivitede sene başından beri ilk kez daralma yaşandı.

Almanya verilerinde görülen gerilemenin, Covid-19 salgınında yaşanan ilk dalgadan bu yana en yüksek düşüş olduğu görüldü.

Paralel şekilde ABD’nin özel sektör aktivitesinde de yeni bir daralma kaydedildi. Üretimde iki yıldan sonra ilk kez düşüş yaşandı. Bu düşüş, Mayıs 2020’den beri en yüksek oran olarak kayda geçti.

Asya ve Çin’de Seyir Pozitif

Avrupa’daki karmaşık tablonun aksine Orta Doğu dışında en hızlı üretim artışları Asya’da yaşandı. Temmuz’da Hindistan, Singapur ve Tayland’da göze çarpan bir büyüme gerçekleşti.

Pandemi kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından Çin, ekonomik aktivitede üst üste ikinci ay artış yaşadı. Polonya ise üretimde en keskin düşüş yaşanan ülke oldu.

Tayvan, Kenya ve Çek Cumhuriyeti’nde de talepte çarpıcı bir yavaşlama eğilimi oluştu.

İSO’nun hazırladığı Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksinde 50,0 oranı eşik değer olarak belirleniyor. Buna göre 50’nin üzerinde ölçülen rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeyi, 50’nin altındaki değerler ise bozulmayı simgeliyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.