
Koronavirüsün 8 bin 449 can aldığı Almanya’da güncel rakamlara göre 181 bin 918 aktif vaka bulunuyor. Salgınla mücadelede diğer ülkeler gibi çetin bir savaş veren Almanya’da getirilen sosyal mesafe kısıtlamaları nedeniyle fabrika siparişleri 30 yılın, imalat PMI ise 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Sanayi üretiminin 1991 yılından bu yana en sert düşüşü yaşadığı Almanya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %2,2 daraldı. Bu oran son 10 yılın en sert daralması olarak kayıtlara geçti. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da yılın ikinci çeyreğinde daralmanın daha keskin bir şekilde olması bekleniyor.
Ifo Ekonomik Araştırma Enstitüsü ise bugün yayımladığı raporda Almanya ekonomisine dair beklentilerini paylaştı. Yapılan tahminlerin ikinci salgın dalgasının olmayacağı ve yayılma hızının kontrol altına alındığı varsayımı ile yapıldığı bildirildi.
Ifo tahminlerine göre Almanya ekonomisi 2020 yılında %6,6 oranında daralma gösterecek.
Münih merkezli araştırma kurumu Ifo, salgının Alman ekonomisinde yarattığı etkileri ve toparlanma olasılıklarını değerlendirdi. Toparlanmanın en iyi ihtimalle 5 ay sürmesi ihtimalinde ekonominin bu yıl %3,9 oranında daralacağı, gelecek yıl %7,4 büyümeye geçeceği öngörülüyor.
İkinci senaryo olarak iyileşmenin 9 ay sürmesi durumunda ülke ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde %12,4, tamamında %6,6 oranında küçüleceği tahmin ediliyor. Ancak şirketlerin faaliyetlerine başlaması ve normale dönüşün etkisiyle gelecek yıl %10,2 büyüme beklentisi hakim.
Ekonomideki toparlanma çok daha uzun döneme yayılır ve 16 ay sürerse bu durumda 2020 yılında %9,3 küçülme öngörülüyor. Söz konusu senaryoda 2021 yılında %9,5 büyüme beklenirken, 2022 yılının çok daha pozitif geçeceği belirtiliyor.
Yapılan açıklamada her üç senaryonun da Nisan ayının sonundan itibaren karantina kurallarının gevşetilmesi ve ekonominin kademeli bir şekilde açılmasına bağlı olarak yapıldığı söylendi. Söz konusu tahminlerin Mart ayında açıklanan; imalat, üretim, dış ticaret gibi rakamlardaki keskin düşüşün baz alınarak yapıldığının altı çizildi.
Ifo iş ortamı endeksinin Mayıs’ta 81,4 puana çıkması, ekonomideki toparlanmanın daha çabuk olacağına dair iyimserliği artırdı.
Yapılan açıklamaya göre Doğu Almanya’da iş ortamı endeksi yükseliş gösterirken, gelecek üç aya dair de iyileşme sinyali verdi. Bir önceki ay 78,9 olan endeks, Mayıs’ta 81,4’e ulaştı. Endeks 2019’un sonunda 100,1 seviyesindeydi, Aradan geçen süre zarfında sırasıyla 98,7 – 99,4 – 89,7 – 78,8 ve son olarak 81,4 oldu.
Raporda iş durumundaki düşüş sürse de anket katılımcılarının iş beklentilerinde önemli ölçüde artış olduğu belirtildi. Toptan ve perakende ticaret endekslerinde artış olduğu ve iş ortamının canlandığı kaydedildi. Benzer şekilde inşaat alanında da iş ortamı endeksinin olumlu gelişmeler gösterdiği eklendi.