Hafta başında Orta Doğu gerilimleriyle 100 dolar üzerine çıkan petrol, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) tarihindeki en büyük petrol rezervi salınımını önerdiği yönündeki haberlerin ardından bugün Asya seansında 81 dolara kadar geriledi.
kolayca yatırım yapın
Petrol piyasaları, İran savaşı ve hayati önem taşıyan Hürmüz Boğazı’ndan geçişle ilgili artan belirsizlik nedeniyle dalgalı seyrini sürdürürken gün içi hareket aralığı 80,99 – 87,17 dolar oldu.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), piyasaları istikrara kavuşturmak için şimdiye kadarki en büyük petrol rezervi salınımını değerlendiriyor. Önerilen salınım, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından 2022’de salınan 182 milyon varili aşacak.
Bu adım, küresel ham petrol arzı için önemli bir rota olan Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemi trafiğinin neredeyse tamamen aksamasının ardından geliyor. IEA üye devletlerinin Çarşamba günü acil durum salınımını onaylayıp onaylamayacaklarına karar vermeleri bekleniyor.