Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IEA Küresel Ekonomideki Durgunlukla Petrol Talebi Büyüme Tahminini Düşürdü

IEA, küresel ekonominin durmasıyla birlikte petrol talebindeki büyümenin yıllar içinde en aza indiğini tahmin ediyor.
IEA Küresel Ekonomideki Durgunlukla Petrol Talebi Büyüme Tahminini Düşürdü
Son Güncelleme: 
Yorum

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel durgunluk korkusundaki yoğunlaşan ticari kaygıları gerekçe göstererek Cuma günü üst üste ikinci ay için küresel petrol talebindeki büyüme tahminini düşürdü. Petrol fiyatları ise artan stoklarla düştü.

Enerji ajansının yakından takiğ ettiği raporda, dünya petrol piyasalarının son aylarda ciddi bir değişim gösterdiği, OPEC’in arz indirgeme riskleri veya ABD’nin İran ve Venezuela’ya uyguladığı yaptırımların talep artışını kötüleştirmeye yönelik endişelerinden etkilendiği gözlendi.

Ham vadeli işlemler, 2019 yılının ilk dört ayında yüzde 45’lik bir ralli gerçekleştirirken, Nisan başından beri yüzde 15’in üzerinde düştü.

Petrol Nisan Başından Beri Yüzde 15 DüştüParis merkezli IEA, “Yakın zamana kadar, bilinen belirsizliklerin listesi olan İran, Venezuela, Libya ve Viyana Anlaşması odak noktaları, Nisan ayı başında brent fiyatlarının 70 doların üstüne çıkması ve Mayıs ayının sonuna kadar orada kalması yönünde idi,” dedi. Viyana Anlaşması, OPEC liderliğindeki arz kesintilerinin yıl başında dayattığı anlamına geliyor.

IEA, şimdi asıl odak noktasının, ekonomik duyarlılık zayıfladığından petrol talebine odaklanmak olduğunu belirtti. Uluslararası gösterge brent tipi ham petrol yüzde 0,1 artışla bu sabah yaklaşık 61,39 dolar seviyesinde işlem gördü. ABD West Texas Intermediate ise yüzde 0,3 oranında düşüşle 52,14 dolar seviyesindeydi.

Son dönemde petrol fiyatlarındaki düşüş, denizcilik rotalarından birinde iki petrol tankeri saldırısının ardından tersine döndü.

Tanker Saldırıları Fiyatları YükselttiUmman Körfezi’ndeki İran kıyılarında yaşanan olay, bir önceki oturumda ham vadeli işlemlerin yüzde 4,5’e kadar çıkmasına neden oldu. Bir aydan kısa sürede ikinci kez, dünyanın en önemli petrol tedariki bölgesinde tankerlere saldırıldı ve her yıl nakliye şeridinden yüz milyonlarca dolar petrol geçti.

Washington saldırılar için hızlı bir şekilde İran’ı suçladı, ancak Tahran iddiaları reddetti. Talep tarafında IEA, 2019 için küresel petrol talebi büyüme tahminini aşağı yönlü revize ederek OPEC’in 18 Haziran’daki toplantısına odaklandı.

IEA, 2020’de günde 1,4 milyon varil seviyesine yükselmeden önce, bu yıl petrol talebindeki büyümenin günde 1,2 milyon varile ulaşmasını beklediğini belirtti.

Petrol Talebi Tahmini Günde 1,2 Milyon VarilIEA, “2020’deki ilk bakışımızın açık bir mesajı, büyük bir jeopolitik şok olmadığı varsayılarak muhtemelen herhangi bir talep seviyesini karşılayacak OPEC dışı arz artışının mevcut olmadığı ve OPEC ülkelerinin günde 3,2 milyon varil yedek üzerinde durduklarıdır,” ifadelerini kullandı.

Bu durumun petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü baskıyı sınırlayacağını söyleyen IEA, küresel petrol tüketimini yavaşlatmanın çeşitli nedenlerini ortaya koydu. Bunları; Japonya’da ılık bir kış, Avrupa’da petrokimya endüstrisinde yavaşlama, ABD’de sakin benzin ve dizel talebi, kötüleşen ticaret görünümü olarak sıraladı.

ABD ve Çin, 2018’den bu yana birbirlerinin mallarına milyarlarca dolar gümrük vergisi uygulayarak finans piyasalarına zarar verdiler.

Ticaret Savaşı Finans Piyasalarına Zarar VerdiTicaret dünyasının en büyük ekonomilerinden gelen yetkililerin, 2829 Haziran tarihlerinde Osaka’da G-20 toplantısında bir anlaşmaya varması bekleniyor. Ayrıca OPEC, Washington ile Pekin arasındaki kalıcı ticari gerilimleri ekonomik büyüme ve yakıt talebine yönelik bir risk olarak belirtti.

Petrol Fiyatlarındaki Değişimi Takip Etmek için Tıklayın!

Orta Doğu hakim grubu, dün yayımlanan aylık bir raporda, petrol üretiminin Mayıs ayında 5 yılın en düşük seviyesine indiğini belirtti. OPEC ve müttefik ortaklarının, üretimi düşürmek için altı aylık bir anlaşmayı uzatıp uazatmayacaklarını düşündükleri bir zamanda geldi.

Suudi Arabistan, Ocak ayının başından itibaren günde 1,2 milyon varil üretimini pazarda tutmak için OPEC’in geri kalanı ile anlaşma yaptı.

Suudi Arabistan Üreticilerle AnlaştıGenellikle OPEC+ adı verilen enerji ittifakı, önümüzdeki haftalarda bir araya geldiğinde ekonomik görünümü dikkatle değerlendireceğini söyledi. Eurosia Group’un Orta Doğu ve Kuzey Afrika uygulama başkanı olan Ayham Kamel, “Suudi Arabistan ve OPEC+ için bir komplikasyon sunan kilit değişken, ABD ile Çin arasındaki petrol talebini artıracak potansiyel bir gelişmedir,” dedi.

Kamel, böyle bir senaryonda bile OPEC+ tarafından anlaşmanın uzatılacağını; ancak kotaları daha yüksek üretime izin verecek şekilde ayarlayacaklarını dile getirdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu