Uluslararası Enerji Ajansı tarafından paylaşılan yeni bir raporuna göre, enerjiye küresel yatırımın 2023’te 2,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bunun 1,7 trilyon dolarından fazlasının EV’ler, yenilenebilir enerji kaynakları ve depolama gibi temiz enerji teknolojilerine gideceği belirtildi.
IEA’nın 2023 Dünya Enerji Yatırımı raporunda, “Bugünün fosil yakıt yatırım harcamaları, 2050′ye Kadar Net Sıfır Emisyon Senaryosunda ihtiyaç duyulan seviyelerin iki katından fazla” ifadeleri yer aldı.
Fosil yakıtların çevre üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Birleşmiş Milletler, 19. yüzyıldan beri kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların yakılması nedeniyle insan faaliyetlerinin iklim değişikliğinin ana itici gücü olduğunu söylüyor.
2015 Paris Anlaşması, IEA raporu üzerinde etkili oluyor. Dönüm noktası niteliğindeki anlaşma, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere kıyasla 2′nin çok altında sınırlamayı amaçlıyor. İnsan kaynaklı karbondioksit emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra indirmek, 1,5 santigrat derece hedefine ulaşma konusunda çok önemli görülüyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in aralarında olduğu önde gelen bazı isimler, fosil yakıtlar hakkındaki düşüncelerini paylaşmıştı. Geçen yıl haziran ayında Guterres, fosil yakıt arama çalışmaları için yeni fon sağlanmasını eleştirirken, bunu hayal ürünü olarak nitelendirdi ve fosil yakıt finansmanından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Bu endişelere rağmen, petrol ve gaz endüstrisi dünya çapında projeler geliştirmeye devam ediyor.