Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2022 (WEO) raporunu yayımladı. Rapor, Rusya-Ukrayna savaşının enerji sektöründeki etkilerini işaret eden sözlerle başladı. Savaşın, küresel enerji krizini tetiklediği, daha sürdürülebilir ve güvenli bir enerji sistemine geçişi hızlandırma potansiyeline sahip derin ve uzun süreli değişikliklere neden olduğu söylendi.
Enerji krizinin eşi benzeri görülmemiş büyüklükte bir şok yarattığı belirtilen raporda, en büyük sıkıntıların doğal gaz, kömür ve elektrik piyasalarında hissedildiği aktarıldı.
Petrol piyasalarında da ciddi çalkantıların yaşandığı, daha büyük sıkıntıların yaşanmaması için benzersiz büyüklükte iki petrol stoğunun piyasaya sunulduğu açıklandı.
Jeopolitik ve ekonomik kaygıların devam etmesiyle enerji piyasalarının son derece savunmasız kalmayı sürdürdüğü belirtildi.
Hükümetler Artık Daha Uzun Vadeli Adımlar Atıyor
Hükümetlerin, tüketicileri krizin etkilerinden korumak için kısa vadeli aldığı önlemlerin yanında artık daha uzun vadeli adımlar attığı belirtildi. Bazı ülkelerin petrol ve gazda tedarik kaynaklarını çeşitlendirmeye çalıştığı, bazılarının ise yapısal değişikliklere odaklandığı söylendi.
Alınan önlemlerin temel odağı olan yenilenebilir enerjiye dair açıklama yapılan raporda, 2030 yılına kadar temiz enerjiye yapılan yatırımların, toplamda 2 trilyon dolara ulaşacağı öngörüldü.
Bu önlemler sayesinde piyasanın yeniden dengeleneceği, nükleer enerjiyle desteklenen yenilenebilir enerji kaynaklarından sürdürülebilir kazanımlar sağlanacağı belirtildi.
Fatih Birol: Enerji Dünyası Çarpıcı Bir Şekilde Değişiyor
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın enerji piyasalarını sadece şu an değil, önümüzdeki on yıllar için de değiştirdiğini söyledi.
Şu an alınan önlemlere rağmen enerji piyasasının gözleri önünde çarpıcı bir şekilde değiştiğini ifade eden Birol, WEO senaryosuna göre kömür kullanımının önümüzdeki birkaç yıl içinde gerileyeceği, doğal gaz talebinin bir düzlüğe ulaşacağı ve petrol talebinin 2030 yılına kadar dengeleneceğini açıkladı.
2050 yılına kadar Net Sıfır Emisyon Senaryosunun gerçekleştirilmesi için 4 trilyon dolardan fazla harcama yapılması gerektiğini, bunun için de sektöre yeni yatırımcıların çekilmesi gerektiğini söyledi.
“Gelişmiş ekonomiler ile gelişmekte olan ekonomiler arasındaki temiz enerji yatırım seviyelerindeki endişe verici ayrımı daraltmak için büyük uluslararası çabalara hala acilen ihtiyaç duyulmaktadır.” diyen Birol, 2023-24 kışının doğal gaz açısından daha zor olacağını sözlerine ekledi.