Geçen yıl Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremler binlerce insanın canını ve malını kaybetmesine neden oldu. Büyük deprem sonrası gözler İstanbul’a çevrildi. Uzamanlar İstanbul’da olası bir depremde yıkımın büyük olacağını vurguluyor. Durum böyleyken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) riskli yapıların yenilenmesi için çalışmalara başlamıştı. Bu bağlamda İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Başkanlığı’nın İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandıracak projesinin ayrıntıları belli oldu.
Ekonomim’de yer alan habere göre İBB, riskli yapılarının KİPTAŞ ile yenilemek isteyen hak sahiplerine destek sağlayacak. Söz konusu destek gelir durumlarına göre toplam maliyetin yüzde 40 ile yüzde 65’i oranında olacak.
Binalardaki hak sahipleri, KİPTAŞ ile yapacakları ön sözleşme ile İBB’nin yeniden yapım maliyeti destek programına dahil olabilecek. Dar gelirliler ise söz konusu destekten daha fazla yararlanabilecek.
İBB Meclisi’nin onayına sunulacak bir diğer teklifle, İBB’nin hızlı tarama testine başvuran ve E sınıfı, yani çok riskli bina grubuna dahil olan yaklaşık 6 bin 920 yapı için acil eyleme geçilecek. Bu kapsamda vatandaşlara ilave kira yardımı yapılacak.
“İhtiyaç Sahiplerine Yönelik Büyük Bir Kampanya”
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan söz konusu teklifin ayrıntılarını paylaştı.
Söz konusu teklif ile ilk defa, gerçekten ihtiyaç sahiplerine yönelik büyük bir kampanyayı başlatmış olacaklarını söyledi. Ekonomik kriz koşullarında, yapım maliyetlerinin çok yükseldiği bu ortamda İBB olarak vatandaşın yanında olacaklarını ve kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandıracaklarını açıkladı.
Akgün, hızlı tarama testinin yaygınlaşması için 39 ilçe belediyesiyle İBB arasında protokol yapılmasının da proje teklifi içeriğinde yer aldığını söyledi.
Kentsel dönüşüme hız kazandıracak teklifin ayrıntılarında mali destekten yararlanacak yapıların, riskli yapı olarak tespit edilmesi, İstanbul Yenileniyor kapsamında uzlaşmaya varılmış olması, hak sahiplerinin kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin üzerinde başka bir taşınmazın bulunmaması şartı yer alıyor.
Diğer şartlar ise şu şekilde:
- İstanbul il sınırları dışında herhangi bir bağımsız bölümde hisseli tapu sahibi olanların ise yüzde 50 ve daha az hisse sahibi olması.
- Mali destek projeye esas fizibilitede, belirlenen daire kat brüt alan büyüklüğü için hesaplanan toplam borçlanma bedelinin 80 m2’ye kadar olan kısmı için sağlanacak.
- Her bir hak sahibi mali destekten bir defaya mahsus olmak üzere, bir adet konut nitelikli bağımsız bölüm için faydalanabilecek.
- Mali destekten faydalanan hak sahibinin hissesi, 5 yıl süre ile KİPTAŞ uhdesinde kalacak. ( Böylelikle barınma hakkı temelli kentsel dönüşümün hızlandırılması sağlanacak.)
- Hane içi toplam geliri 2 asgari ücretin altında olanlara yüzde 60 destek sağlanacak.
- Emekliyse yüzde 65, hane içi toplam geliri 3 asgari ücretin altında olanlara yüzde 40, aynı durumdaki emeklilere yüzde 45 oranında destek sağlanacak.
Mali destek süreci ise 7 aşamada gerçekleşecek. Bunlardan ilki KİPTAŞ’ın ön sözleşme yapması olacak. Sonrasında başvurular Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne iletilecek. Üçüncü sırada yer alan maddeye göre Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hane içi gelir tespiti yapılacak.
Sıralamanın diğer maddeleri şu şekilde:
- Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü Mülkiyet tespitleri.
- Mali destekten faydalanacak hak sahiplerinin bilgilendirilmesi.
- KİPTAŞ’ın inşaat ilerleme seviyelerini İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğüne (İŞAT) ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bildirmesi.
- İŞAT onayından sonra Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nce ödeme emirlerinin düzenlenmesi.
E sınıfı binalarda oturan emeklilere 9.000 TL, diğer hak sahiplerine 7.000 TL kira yardımı yapılacak.