Kendi sınıfında dünyanın ilk hidrojen yakıt hücreli elektrikli seri üretim kamyonu olan XCIENT Fuel Cell‘in dünya çapındaki yaygınlığı artarak sürüyor.
Hyundai Motor Company’den yapılan açıklamaya göre 27 adet XCIENT Fuel Cell kamyonu Almanya’ya ihraç edilecek. Bununla birlikte perakende, lojistik ve üretim alanlarında faaliyet gösteren firmalar tarafından kullanılacak ağır hizmet araçları da ihraç edilecek taşıtlar arasında yer alıyor.
Alman Hükümeti’nin Sunduğu Fondan Yararlanılacak
Otomotiv devi bu haftanın başlarında yaptığı açıklamada, isimlerini vermediği toplam 7 şirketin, araçları ülke yollarında tanıtmak için Alman hükümetinden gelen fondan yararlanacağını söyledi.
Hyundai’ye göre, Almanya Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanlığı “çevre dostu ticari araçlar” satın almak için 1,6 milyar euro (1,63 milyar dolar) bütçeye sahip. Finansmanın 2024 yılına kadar kullanılabilir olduğu belirtiliyor.
Almanya’da konuşlandırılacak olan kamyonlar, 180 kilovatlık hidrojen yakıt hücresi sistemine sahip ve yedi hidrojen tankı kullanıyor. Maksimum sürüş menzilinin şarj başına 400 km (249 milin biraz altında) olduğu belirtiliyor.
Almanya’ya gönderilen hidrojen-elektrikli kamyonlar, XCIENT Fuel Cell’in Avrupa’daki varlığını ve yayılımını güçlendirecek. Bu yıl Temmuz ayı itibarıyla 4 milyon kilometreden fazla yol kat eden toplam 47 araç İsviçre’ye gönderildi.
Hyundai Motor Group, Eylül 2021’de yaptığı açıklamada 2028 yılına kadar tüm ticari araç modellerinin hidrojen yakıt hücresi versiyonlarını geliştirmeyi planladığını ve 2023 yılında “yeni nesil yakıt hücresi sistemini” tanıtmayı planladığını söylemişti.
Hidrojen Ekosistemi Büyüyor
Dünya çapında pek çok hükümet ve kuruluş, taşımacılığın çevresel ayak izini azaltmaya çalışırken, kamyon taşımacılığı sektöründe yer alan bir dizi üretici, hidrojen kullananlar da dahil olmak üzere düşük ve sıfır emisyonlu araçlar geliştirmenin yollarını araştırıyor.
Haziran ayında Volvo Trucks, “hidrojenle çalışan yakıt hücreleri” kullanan araçları test etmeye başladığını; menzillerinin 1.000 kilometreye veya 621 milin biraz üzerine çıkabileceğini söylemişti. Göteborg merkezli üretici, araçlara yakıt ikmali yapılmasının 15 dakikadan az süreceğini ifade etmişti.
Yine aynı dönemde İngiltere merkezli bir girişim olan Tevva, hidrojenle çalışan bir ağır vasıta aracı piyasaya sürdü. Firmanın verdiği bilgilere göre araç 310 mil kadar veya 500 kilometrenin biraz altında bir menzile sahip. Firmanın ilk hidrojen-elektrikli kamyonu 7.5 metrik ton ağırlığında olacak ve yeni versiyonların 12 ve 19 metrik ton ağırlığında olması planlanıyor.