Umman Körfezi ile Basra Körfezi arasında bulunup önemli ölçüde petrol taşımacılığı gerçekleştiren Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’da yükselen tansiyonun getirdiği tanker saldırılarıyla gündem olmuştu. Bu saldırıların ardından boğazı kullanan gemilerin sigorta bedelleri 10 kat artırılmıştı.
Bir süre devam eden saldırıların ardından alınan bu karar, gemilerin boğazdan geçmesini zorlaştırmıştı. Pek çok gemi petrol taşımacılığını bu boğaz üzerinden yapmak durumundayken, İran Dışişleri Bakanı Zarif bugün yaptığı açıklamada boğazın kapatılabileceğini söyledi.
Zarif, boğazın kapatılabileceğini söylerken aslında bunu yapmak istemediklerini bildirdi.Çarşamba günü New York’ta Bloomberg Television’a yaptığı açıklamasında kritik uyarılar yapan Zarif, Hürmüz Boğazı’nı kapatma gücüne sahip olduklarını belirtirken, söz konusu boğaz ile Basra Körfezi’nin çok büyük önem taşıdığını vurguladı. Bu sebeple boğazı kapatmayı istemediklerini ekledi.
Hürmüz Boğazı’nın korunması gerektiğini savunan ülkenin Dışişleri Bakanı, bu korumada ülke olarak büyük bir paya sahip olduklarını belirtti. Ayrıca boğazın herkes için güvenli olması gerektiğini düşünüyor.
Hürmüz Boğazı, geçtiğimiz yıl deniz yolu ile yapılan ham petrol ve akaryakıt aktarımının üçte birini gerçekleştirdi.Daha önce de belirtildiği gibi petrol nakliyesinde kritik önem taşıyan bu boğazda Mayıs-Haziran ayında meydana gelen tanker saldırılarından İran sorumlu tutulmuştu. Fakat İran, ABD’nin bu suçlamalarını reddetmişti.
Açıklamalarını sürdüren Zarif, boğazdaki kalabalığın tehlike yarattığını söyledi. Tehlikenin farkında olduklarını ekleyen Zarif, bu sebeple tehlikeli bir tırmandırmadan kaçınmak gerektiğini aktardı. Bununla birlikte ülkeyi savunmayı elbette sürdüreceklerinin altını çizdi.
Orta Doğu’daki tansiyonu yükselen gerginlik, Hürmüz Boğazı’ndan dünyanın dört bir yanına gerçekleştirilen petrol-doğal gaz aktarımı üzerinde tehdit oluşturuyor.Tıpkı İran ve Irak savaşında olduğu gibi ABD-İran arasındaki krizin daha da kızışması durumunda bu durumun Hürmüz Boğazı’nı etkileyeceği endişesi bölgeye hakim olmuş durumda.
Diğer taraftan Hürmüz Boğazı hattını kullanarak Körfez’den ihracatı gerçekleştirilen petrolün %80’lik kısmı Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkelerin ihtiyacını gidermek için satıldığı biliniyor.
Bu boğazın herhangi bir sebeple kapatılması, Çin haricindeki Güneydoğu Asya’da bulunan ABD müttefiki ülkeleri de etkileyebilir. Boğazdan geçtiğimiz yıl ortalama 21 milyon varil petrol taşınırken, bu rakam geçen yılki küresel petrol tüketiminin %21’ini oluşturuyor.