Apple, Google, Meta ve Microsoft’un oluşturduğu Big Tech, dünya genelinde milyarlarda kullanıcıya ait verileri tutuyor. Bu şirketler uzun zamandır kullanıcıların kişisel verilerini izinsiz olarak toplamak ve bunların satışını yapmakla suçlanıyor.
Bu verilerin tam olarak nereye gittiği ve ne kadarının şirketlere ve hükümetlere verildiği belirsizliğini koruyor. Surfshark tarafından yapılan yeni bir çalışma , küresel hükümetlerden bu tür kişisel kullanıcı verilerine yönelik taleplerin arttığını ortaya koyuyor.
Çalışma, 2013’ten 2021’e kadar olan döneme odaklandı. 2020, yıldan yıla yüzde 38’lik en belirgin artışa sahipken, bunu 2021’de yüzde 25’lik artış takip etti.
Meta, Microsoft, Apple ve Google, ankette dikkate alınan dört büyük teknoloji firması oldu ve Meta, yetkililerin en çok ilgilendiği hesaba sahip oldu. Çalışma süresi boyunca Meta tarafından barındırılan beş hesaptan ikisi talep edildi.
Apple, küresel otoritelerden yalnızca 416 bin talep edilen hesapla en az paya sahipti. Çalışma, taleplerin yüze 60’ının ABD ve Avrupa’daki yetkililerden geldiğini gösteriyor. Bununla birlikte, ABD, 100.000 kullanıcı başına, AB’deki tüm ülkelerin toplamının iki katından fazlasını talep etti. ABD’yi, Almanya, Singapur, İngiltere ve Fransa takip etti.
Rapor, veri taleplerinin genellikle adli soruşturmaların yanı sıra dijital verilerin gerekli olduğu hukuk veya idari davalarla ilgili olduğunu içeriyor.
Surfshark gizlilik danışmanının bir üyesi olan Gabriele Kaveckyte, veri taleplerinin yanı sıra yetkililerin çevrimiçi hizmetler aracılığıyla suçları izlemenin ve bunlarla mücadele etmenin yollarını aradıklarını söyledi.
Teknoloji şirketleri tarafında, kullanıcı verilerinin ifşa orannda yüzde 70’ten fazla artış meydana geldi. Apple, 2021’de yüzde 86’lık ifşa oranı ile Big Tech içerisinde lider konumda bulunuyor.