Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Hububat ve Bakliyat Sektörü Körfez’e Yelken Açtı

Irak'a rağmen yükselen Güneydoğu Anadolu Hububat Sektörü, Körfez pazarına açıldı. Sektör, 3,5 milyar dolarlık ihracatla büyük başarı elde etti. İşte detaylar;
Hububat ve Bakliyat Sektörü Körfez’e Yelken Açtı
HABER GİRİŞ

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, sektör değerlendirmesinde bulundu. Kadooğlu, Irak ekonomisindeki sorunların sektörü Körfez pazarına yönelttiğinin altını çizdi.

İhracat pazarlarındaki ekonomik zorluklara dikkat çekerek, bu zorlukların pazar çeşitlenmesi ve özellikle Körfez ülkeleriyle yeni ticari iş birlikleri yaparak aşmaya çalıştıklarını belirtti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 2023’ün ilk 11 ayında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatının 3,5 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Sektör İhracatı Artırmayı Başardı

Hububatçıların Güneydoğu Anadolu’da bu yıl ihracatını artırmayı başaran tek sektör olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye genelinde yüzde 30,6’lık payla bölge bazlı liderliğini sürdürdüğü vurgulandı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) bünyesindeki sektörün en fazla ihracat yaptığı ürünler ise makarna, buğday unu, bitkisel yağlar ile bisküvi-pasta oldu.

GCM Yatırım Banner

Birliğin Başkanı Celal Kadooğlu, bölgeden Irak’a yapılan sektörel ihracatta yüzde 5,3’lük bir düşüş yaşanmasına rağmen, bu ülkenin hala birinci sıradaki yerini koruduğunu belirtti.

Ticari Temasların Meyveleri Toplanıyor

Irak ekonomisindeki sorunların sektörü Körfez pazarına yönelttiğine işaret eden Kadooğlu, bu bağlamda GAİB bünyesinde faaliyet gösteren sektörün Orta Doğu ülkelerindeki ticari temasların meyvelerini toplamaya başladığını kaydetti.

Irak’ın sektörün iştigal alanındaki birçok ürüne koyduğu kısıtlamalara değinerek, son olarak hamur işleri ve kek ithalatı yasağının da eklenerek bu ülkeye bölgeden yapılan sektörel ihracattaki düşüşün bir süre daha devam edebileceğine işaret ettiğini savundu.

Irak’taki gelir kaybının 50 milyon doların üzerine ulaştığını vurgulayan Kadooğlu, 11 ay sonunda toplam ihracatın miktarsal bazda artırılabilmesini başarı olarak gördüklerini paylaştı.

Bu yıl içinde Gaziantep ile Körfez ülkeleri arasında gerçekleştirilen ticaret heyetlerinin ve görüşmelerin olumlu sonuçlar doğurduğunun altını çizdi.

Özellikle Suudi Arabistan’a yapılan ihracatın yüzde 250 arttığını ve bölgeyle ticaretin hala gelişme aşamasında olduğunu bildirdi. Bölgeyle ticaretin henüz emekleme aşamasında olduğunu, bu artışın getirisinin 42 milyon dolar olduğunu ama gelecek yıllarda Türkiye için çok daha fazlasını vadettiğini kaydetti.

KAYNAK: AA

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.