Akıllı telefon pazarında her geçen gün teknoloji şirketleri arasındaki rekabetin tırmandığına tanık oluyoruz. Samsung, Apple ve Huawei gibi firmalar ise bu rekabette başı çeken üreticiler olmaya devam ediyor. Güney Koreli Samsung uzun zamandır pazarda en fazla satış yapan şirket konumunda. Geçtiğimiz yıllarda Çinli teknoloji devi Huawei büyük atak yapmış ve Apple’ı geride bırakmayı başarmıştı.
Yılın üçüncü çeyreğinde akıllı telefon pazarında üretim oranı artarken Samsung payını yüzde 20.8’e kadar çıkardı. Yılın son çeyreğinde ise uzmanlar pazar genelinde bir daralma beklentisi içerisinde. Üçüncü çeyrekte pazar payını artıran bir diğer şirket ise Huawei oldu. Çinli teknoloji devi ABD yaptırımlarına rağmen satışlarını artırmayı başardı ve pazardaki payını yüzde 7.8 oranında yükseltti.
Şirket yılın üçüncü çeyreğinde satış adedini 67.5 milyona kadar çıkardı. Bu rakam Huawei’nin bir önceki çeyreğe göre yüzde 42 oranında artış yaşadığını gösteriyor. Apple ise halen üçüncü sıradaki yerini koruyor. Ancak analistler yılın dördüncü çeyreğinde bu sıralamanın değişebileceğini düşünüyor.
Toplam Üretimdeki Düşüş Apple’a Yarayabilir
Açıklanan veriler ışığında Apple’ın 2019’un üçüncü çeyreği itibariyle 46.7 milyon akıllı telefon satışı yaptığı görülüyor. Şirket bu satış adedi ile pazardaki payını yüzde 12.4 seviyesinde tutuyor. iPhone üretiminde yaşanan hızlı artış ise en çok dikkat çeken detay olarak karşımıza çıkıyor. Diğer telefon üreticileri üretim hızını yavaşlatırken Apple’daki artış dikkat çekiyor.
Uzmanlar yılın son çeyreğine kadar olan süreçte kullanıcıların akıllı telefonlara olan talebinde düşüş olacağını düşünüyor. Telefon üretimindeki düşüşün Apple haricindeki tüm üreticilerde olması bekleniyor. Bu veriler sonrasında yılın son çeyreğinde Apple’ın Huawei’yi geçebileceğini tahmin ediyor.
Teknoloji devinin üreteceği iPhone adedinin 69 milyona çıkacağı ve geçtiğimiz yıllarda Huawei’ye kaptırdığı ikincilik koltuğunu geri alabileceği belirtiliyor. Samsung ise elinde tuttuğu birinciliği yakın gelecekte kimseye kaptırmayacak gibi görünüyor. Kesin sonucu ise şirketlerin dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklaması ile öğrenmiş olacağız.
Huawei’nin Twitter Hesabı Hacklendi
Huawei ile ilgili dikkat çeken bir diğer gelişme ise Brezilya’da yaşandı. Şirketin Brezilya’daki resmi Twitter hesabı hacklendi. Çinli teknoloji şirketi dünyanın hemen her yerinde ticaret yapıyor ve ülkelerdeki kullanıcılar için sosyal medya hesapları oluşturuyor. Ancak Latin Amerika ülkesi olan Brezilya’da, Black Friday gecesinde Huawei’nin Twitter hesabından uygunsuz paylaşımlar yapıldı.
O tour “foda-se” da #Huawei é real 😂 pic.twitter.com/FA8ZmN1AHF
— Jorge (@jrlchaves) November 28, 2019
Atılan tweetler arasında Apple’a yönelik hakaret dolu ifadeler dikkat çekiyor. Bir başka paylaşımda ise maddi durumu el vermeyen kullanıcıların Black Friday zaman şirket ekipmanlarını satın alamayacağı ifade edildi. Siber korsanlar Apple’a da bu hesap üzerinden hakaret etti ve ‘biz en iyiyiz’ söyleminde bulundular. Huawei kısa süre içerisinde Twitter hesabını geri aldı ve takipçilerinden özür diledi.
HarmonyOS En Güvenlisi
Çinli teknoloji şirketi geçtiğimiz aylarda ABD yaptırımları ile karşı karşıya kaldı. Bu durum sonrası dışa bağımlılığını azaltmak adına kendi işletim sistemini geliştirme çalışmalarına hız verdi. Google’ın Android lisansını askıya alması ile beraber harekete geçen Huawei, kendisinin geliştirdiği HarmonyOS’u geçtiğimiz aylarda tanıtmıştı. Huawei işletim sisteminin şu an için akıllı telefonlar için tam anlamıyla hazır olmadığını düşünüyor ve Android işletim sistemini tercih etmeye devam ediyor.
Huawei yetkilileri gelecekte HarmonyOS’un sağladığı güvenlik ile öne çıkacağını düşünüyor. Teknoloji devinin Halkla İlişkiler Kıdemli Başkan Yardımcısı Joy Tan, HarmonyOS’un diğer yazılımlarına göre daha az kod satırı ile geliştirildiğini ve dolayısıyla daha etkin bir güvenliğe sahip olduğunu söyledi.
2020 yılı itibariyle yükseliş trendinin başlayacağını iddia eden Tan, “HarmonyOS, güçlü özelliklere sahip hafif, kompakt bir işletim sistemidir. Piyasadaki diğer işletim sistemleri ile karşılaştırıldığında, daha az sayıda kod satırına sahiptir ve daha güvenlidir. Ayrıca, uygulamalar çok çeşitli cihazlarda çalıştırılabilir. Harmony işletim sistemini başlattık. 2020’nin dsonunda Harmony işletim sistemi Linux’tan daha popüler hale gelecek.HarmonyOS’un Dijital cihazlar için beşinci en büyük işletim sistemi olacağını söyleyebiliriz.” diye konuştu.
HarmonyOS’un önümüzdeki yıllardan itibaren daha yaygın bir şekilde kullanılır olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak yine de Windows, Android ve iOS gibi platformlara yaklaşması kısa vadede pek mümkün görünmüyor. Huawei’nin kendi işletim sistemine yönelik yaptığı bu yatırımlar gelecekte Google’ın karşısına kendinden emin bir şekilde durmasına zemin hazırlayacaktır.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.