Çinli teknoloji devi ABD’nin önderlik ettiği dünya çapındaki yasaklamalardan kaçınmak için Pazartesi günü İngiltere Parlamentosu önüne çıktı.
Parlamento üyelerinin zorlu soruları karşısında şirketi savunan Huawei’in küresel siber güvenlik ve gizlilik sorumlusu John Suffolk, İngiltere’nin telekomünikasyon altyapısının güvenliğiyle ilgili olarak Avam Kamarası’nda bir oturuma katıldı. Trump yönetiminin İngiliz liderler üzerindeki Huawei’i yasaklama baskıları devam ederken yapılan duruşmada firma yetkilisi, hükümete güvence vermeye çalıştı.
Oturumda John Suffolk, Huawei’in bağımsız olduğunu ve Pekin’den gelen talepleri karşılamak için hiçbir zaman ekipmanlarının güvenliğini sarsmayacağını söyledi.“Çin’de Çin hükümetiyle çalışmamızı gerektiren hiçbir yasa yok. Zorunluluk yok” diyen Suffolk, Bilim ve Teknoloji Komitesi Başkanı Norman Lamb’ın; “Şu anda bu ülkede büyük bir tartışma var: Huawei’i dışlayarak Amerikalıların şu anda bizim yapmamız gerektiğini söylediği şeyi yapmalı mıyız, yoksa onları dahil ederek riski yönetmeli miyiz?” sorusu karşısında firmayı savundu.
“Her zaman hoş bir manzara olmayabilir, ancak bu şekilde yapmayı tercih ederiz” ifadeleriyle dikkat çeken Huawei yetkilisi, hangi ülke olacağına bakılmaksızın hiç kimsenin onları baskı altına alamayacağını netleştirdiklerini dile getirdi. İlaveten, yanlış olduğunu düşündükleri herhangi bir ülke tarafından baskı altına girdiklerini hissettikleri takdirde işi kapatmayı tercih edeceklerini vurguladı.
Vodafone Baş Teknoloji Sorumlusu Scott Petty; “görüşümüz riskin yönetilebileceği yönündedir” derken, şirketin Huawei’i ağının sadece daha az kritik kısımlarında kullandığını belirtti. İngiliz milletvekilleri, Bay Suffolk’a Çin’in, şirketin bilgisi olmadan Huawei’nin ağına arka kapıdan giriş yapıp yapamayacaklarını sorduklarında ise Suffolk, doğrudan cevap vermeden ABD’nin bu taktikleri küresel iletişimi engellemek için kullandığını bildirdi.
Duruşma İngiliz yetkililerin Suffolk’a, Huawei’in daha önce insan hakları istismarı geçmişi olan baskıcı hükümetlere ekipmanını satmadan önce ahlaki düşünüp düşünmediğini sorduklarında gerginleşti.
Bilim ve Teknoloji Komitesi Başkanı Norman Lamb, Huawei’in Çinli yetkililere Uygur Müslümanlarını izlemek için kullandıkları ekipmanı sağladığı yönündeki rapordan bahsettiğinde ise Suffolk; “Böyle kararlar vermenin bizim için olduğunu sanmıyorum. Soru, bunun faaliyet gösterdiğimiz ülkede yasal olup olmadığıdır” dedi. Bir Parlamento üyesi öfkeyle Suffolk’a onun bir ahlak yoksunu olduğunu söyledi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.