HSBC, Global Ekonomi değerlendirmesini yayımladı. Yılın ilk çeyreğine yönelik yapılan değerlendirmede Türkiye ekonomisi de yer aldı.
Söz konusu değerlendirmede daha sıkı para ve maliye politikasının daha hızlı bir dezenflasyon ve dış açığın daha hızlı iyileşmesine yol açacağı not edildi.
Politika yapıcıların daha yumuşak bir makro ayarlama yaparak ekonomiyi yumuşak bir inişe geçirmeyi tercih ettiğini not etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aylık fiyat artışının yılın ilk yarısında yüzde 3 civarında, üçüncü çeyrekte yüzde 2,5’e ve dördüncü çeyrekte yüzde 1,5’e yavaşlamasını beklediği aktarıldı.
Bunun yanında HSBC dezenflasyon hızının TCMB’nin tahminlerine kıyasla daha yavaş olacağını öngörüyor. Manşet oranının 2024 sonunda yüzde 48 ve 2025 sonunda yüzde 29 olacağını tahmin ediyor.
Faiz indirim döngüsünün sadece gelecek yılın ilk çeyreğinde başlayacağı öngörülüyor.
Enflasyon beklentilerinin ise henüz önemli bir iyileşme göstermediği not edildi. Gelecekte daha yavaş bir dezenflasyon hızının beklemeye devam edildiği ve enflasyonun yüzde 30-40 aralığında özellikle yapışkan olabileceği riskinin görüldüğü aktarıldı.
Enflasyonu bu seviyelerin altına çekmenin daha fazla politika sıkılaştırması gerektirebileceği not edildi. Hükümetin altın ithalatını sınırlama kararının etkili olduğu ve yılın ilk dört ayında altın ithalatının yıllık bazda yüzde 55 düştüğü bildirildi.
“Türkiye’nin Yakın Vadede Finansman Sorunuyla Karşılaşma Riski Büyük Ölçüde Azaldı”
HSBC, yıl boyunca faiz oranlarının değişmeden kalacağını tahmin etti. Ancak, kısa vadede momentum ölçümlerinde daha fazla iyileşme olmazsa, daha fazla sıkılaştırma gerekliliği yeniden gündeme gelebileceği not edildi.
Cari açığın yıllık bazda daraldığı, Türkiye’nin yakın vadede finansman sorunlarıyla karşılaşma riskinin büyük ölçüde azaldığı aktarıldı. Kapsamlı bir tasarruf paketi açıklanırsa, 2024 mali tahminlerinin aşağı çekebileceği not edildi.
Kaynak: HSBC