
Dünya çapında 248 bin insanın ölmesine sebep olan koronavirüs salgını, bazı ülkelerde kontrol altına alınmaya başlandı. Salgından en ağır şekilde etkilenen ülkeler arasında yer alan İtalya, Fransa ve İspanya gibi yerlerde son günlerde açıklanan vakalarda düşüş oldu.
29 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği İtalya’da karantina önlemleri 4 Mayıs itibarıyla gevşetilmeye başlandı. Başbakan Giuseppe Conte, her ne kadar kısıtlamalar gevşetilse de insanların rehavete kapılmaması gerektiğini söyledi. İmalat PMI verileri son 11 yılın en düşüğüne gerileyen Almanya’da ibadethaneler ve kuaför salonları açıldı.
Tüm dünyayı 1930 yılında yaşanan Büyük Buhran’dan bu yana en büyük ekonomik durgunlukla karşı karşıya bırakan pandeminin etkisi uzunca bir süre devam edecek. Ekonomistler yaraların sarılması konusunda zamana ihtiyaç olduğunu yineliyor. HSBC Küresel Döviz Stratejisi Başkanı David Bloom da küresel ekonomiye dair beklentilerini paylaştı.
David Bloom, ekonomideki beklentilerini değerlendirerek, analistlerin her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.Salgının başından bu yana gerek ekonomistler gerekse otoriteler küresel ekonomiye dair büyüme beklentilerini düşürdü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, salgın etkisiyle küresel ekonominin 2020 yılında %0,5 oranında daralacağını düşünüyor.
Fitch Ratings’in beklentisi ise %1,3 büyüme göstereceği yönünde. Kurum analistleri bir önceki raporda global ekonominin %2,5 büyüyeceğini tahmin etmişti. IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise salgındaki belirsizlik nedeniyle bir kez daha Büyük Buhran benzeri bir kriz yaşanabileceğini belirtmişti.
IMF dünya ekonomisinin bu yıl pandemi etkisiyle %3 küçüleceğini, 2021’de %5,8 büyümeye geçeceğini düşünüyor.

HSBC stratejisti, ekonomik kitlenmeler açılsa bile tepki vermesinin uzun süreceğini, bu neden “U” şeklinde toparlanmanın pürüzlü bir tabana yayılacağını aktardı. 21 Nisan’da Mayıs vadeli WTI petrolünün eksi 40 dolara kadar inmesini hatırlatan Bloom, birçok sektörde yaşanan çöküş nedeniyle milyonlar insanın işsiz kaldığını belirtti.
Yine de “V” şeklinde toparlanma olacağına dair iyimserliğini koruduğunu ifade eden Bloom, ikinci bir enfeksiyon dalgası olasılığına dikkat çekti. “L” şeklinde bir senaryoda döviz kurlarında dış faktörlerin baskı yaratacağını dile getirdi. Bazı ülke para birimlerinin bu süreçte en çabuk toparlananlar olacağını sözlerine ekledi.
Düşük borç seviyeleri sayesinde Norveç kronu, Avustralya doları ve Yeni Zelanda dolarının ABD doları ve Japon yenindeki volatiliteden ilk faydalanan ülke paraları olacağını açıkladı. Hükümetlerin ekonomilerini geliştirmek için teşvikleri devreye soktukça ve sağlık konusunda yaşanan kriz atlatılmaya başlandıkça para hareketlerinin hızlanacağını yorumladı.
Altın “V” şeklinde toparlanmada cazibesini kaybedebilir.
Altının şu an en çok kazandıran yatırım aracı olduğunu ve güvenli liman özelliğiyle bir süre daha yüksek seyredeceğini düşünen Bloom, ekonomilerin toparlanmaya başlamasıyla birlikte zirveyi terk edebileceğine dikkat çekti.
“Altın şu anda kazanan gibi görünüyor. Bir V’de altın yok edilir, diğer senaryolarda çok iyi sonuç verir. Bu yüzden İsviçre frangı ve yen sahip olunan savunma para birimleridir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
TSİ 18:17’de 1704 dolarda seyreden ons altın için 1800 doları kırma beklentileri oluştu. Değerli metal haftaya sakin başladıktan sonra 1692 – 1715 arasında hareket etti. Şu sıralar 385 lirada gezinen gram altın ise gün içinde 387’yi gördü. Gram altın geçen hafta yurt içinde 379’a kadar gerilemişti.
Bu arada Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley ekonomistleri dünya ekonomisinin toparlanma sinyali verdiğini bildirdi. Mogan Stanley baş ekonomisti Chetan Ahya, tüketicilerin beklentilerinin iyileştiğini ve hane halkı harcamalarındaki düşüşün salgının ilk günlerine kıyasla daha az olduğunu söyledi.