
HSBC Grubu tarafından hazırlanan “Navigatör: Şimdi, Gelecek ve Nasıl” adlı rapor, Türkiye’de yer alan firmaların geneline yönelik çarpıcı tahmin, görüş ve beklentilere yer verdi. Kendi alanında dünyanın en kapsamlı araştırması olan söz konusu bu rapor, iş dünyasının önde gelen isimlerinin kısa ve orta vadeli iş görünümleri ile uluslararası ticareti ele aldı.
Bahsedilen anket, Ağustos ve Eylül aylarından gerçekleştirilmiş olup araştırmaya içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu 35 farklı ülkeden 9100’ü aşkın şirket katıldı. Anket sonuçlarından elde edilen bilgiler neticesinde oluşturulan rapora göre, Türkiye’de yer alan şirketler iş yapma imkanlarına ilişkin iyimser bir tavır takınıyor.
Araştırmaya 200 Türk şirketi katıldı ve bunların %72’si uluslararası ticaretin yeni iş imkanları yaratacağı kanısına vardı. %69’luk kısmı uluslararası ticaretin iş verimliliğini artıracağını düşünürken, %73’ü ise inovasyona hızlı bir ilerleme katacağı fikrinde.Türkiye’de yer alıp uluslararası ticari faaliyetlerde bulunan şirketlerin %78’lik kısmı Avrupa ülkeleri ve küresel ortalamayla paralel olmak üzere satışların önümüzdeki 1 yıl içinde artacağını düşünüyor. Bunun yanında %83’ü yurt dışında büyüme kaydedeceklerine inanıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde satışların artacağını düşünen şirketlerin oranı ise %84’e olarak belirtiliyor.
Söz konusu rapor, yabancı şirketlerin Türkiye’ye yöneliminin bu derece fazla olmasını Türkiye’nin inovasyon kültürüne bağlıyor. En güçlü kriter bu şekilde belirlenirken, Türkiye’nin Avrupa ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi arasında köprü konumunda olması da bir diğer faktör olarak öne çıkıyor. Fakat Türkiye, yabancı şirketler tarafından oldukça tercih edilen bir ülke olmasına rağmen, yabancı iş adamları Türkiye’deki jeopolitik risklerden etkilendiklerini söylüyorlar.
Rapordaki ifadeler, Türkiye şirketleri için Avrupa pazarının hala büyük oranda önemli bir pazar olduğu ve bu konumun aynı şekilde korunduğuna işaret ediyor. Bunun yanı sıra Türkiye’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile olan ticari ilişkilerini ileri seviyelere taşıdığı belirtiliyor. Bu bölgede yer alan şirketlerle iş birliği yapan Türk şirketlerinin oranının 2018-2019’da mevcut seviyesi %12’den %22’ye çıktığı ayrıca bildiriliyor.
Diğer taraftan artan talepler ve iş birliğinden doğan avantajların doğru değerlendirilmesiyle birlikte Türkiye’nin Avrupa ile olan ticaretinin geliştiği ve bu durumunu koruduğu ifadesi göze çarpıyor. Özellikle Almanya ve Rusya’nın Türkiye’nin ticari faaliyetleri açısından önemini artırdığı açıklanıyor. Fakat Avrupa ülkelerinden Fransa, İtalya ve Belçika’da ise ticari faaliyetlerde gerileme olduğu raporda yer verilen ifadeler arasında bulunuyor.