Hong Kong’un Tai Po bölgesindeki Wang Fuk Court konutlarında çıkan ve şehri 1948’den bu yana en ölümcül yangınla sarsan felakette can kaybı 94’e yükseldi.
kolayca yatırım yapın
Yetkililer arama kurtarma çalışmalarının bugün tamamlanmasını beklediklerini açıkladı. 4600’den fazla kişinin yaşadığı sekiz bloklu kompleks tadilat halindeydi ve alevlerin yapıyı hızla sarmasında yangına dayanıklı olmayan malzemelerin büyük rol oynadığı belirtiliyor.
Polis, pencereleri kapatan yanıtı köpük paneller de dahil olmak üzere güvenlik standartlarına aykırı malzemeler kullanıldığı gerekçesiyle bakım çalışmalarını yürüten şirketin üç yöneticisini ihmal sonucu adam öldürme şüphesiyle gözaltına aldı.
Şirket ofisine yapılan baskında bilgisayarlara ve belgelere el konuldu.
Yangın sonrası açıklama yapan itfaiye yetkilisi Derek Chan, yedi binadaki tüm dairelere zorla girilerek içeride başka kayıp olup olmadığının kontrol edileceğini söyledi. Perşembe sabahı itibarıyla kayıp sayısı 279 olarak bildirildi ancak bu rakam güncellenmedi. 25 yardım çağrısına ise hâlâ yanıt verilemedi.
Şiddetli sıcaklık, yoğun duman ve çöken iskeleler nedeniyle çalışmalar güçlükle yürütülürken, kurtarma ekipleri bazı bloklarda sağ kalanlara da ulaştı. Ölenler arasında iki Endonezyalı ev işçisi de bulunuyor.
Yangın, Londra’daki Grenfell Tower faciasını hatırlatırken, Hong Kong yönetimi 300 milyon Hong Kong doları tutarında bir destek fonu oluşturacağını açıkladı. Büyük şirketler de bağış duyurularında bulundu.
Evlerinden tahliye edilen yüzlerce kişi ise alışveriş merkezleri ve sokaklarda geçici olarak barınmaya devam ediyor.
Yoğun nüfusu ve yüksek katlı yapılarıyla bilinen Hong Kong’da bu trajedi, konut güvenliği tartışmalarını yeniden alevlendirirken, hükümetin toplumdaki huzursuzluğu yönetme kabiliyeti açısından da kritik bir sınama olarak görülüyor.