
Hong Kong’un bugün 10 yıl sonra ilk kez resesyona girdiğini doğrulaması bekleniyordu. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre üçüncü çeyrekte ekonomi, yüzde 3,2 oranında daraldı. Ekonominin aylarca süren protestolar ve ticaret savaşı nedeniyle daha da kötü bir duruma gelmiş olabileceği tahmin ediliyor.
Ekim ayındaki öncü rakamlar, kent ekonomisinin, Temmuz-Eylül aylarında bir önceki çeyreğe göre durgunluğun teknik tanımını karşılayarak yüzde 3,2 oranında daralmıştı. Üçüncü çeyrek verisi, öncü rakamlarla uyumlu gelerek, teknik resesyonu doğruladı.
Hong Kong ekonomisi, bir yıl öncesine göre yüzde 2,9 oranında daraldı ve bu 2008/2009 yılındaki küresel finansal krizden bu yana görülen en zayıf değer olarak kaydedildi.
Analistler, giderek artan şiddet olaylarına son verilmeden, düşüşün uzun ve derin olacağını düşünüyorlar. Ayrıca gayri safi yurt içi hasılanın bu çeyrekte de daralacağını öngörüyorlardı.
Finans ve ticaret merkezi, Washington ve Pekin arasındaki uzun tarife savaşının baskısı altındaydı. Ancak beş aydan fazla süredir devam eden şiddetli gösteriler, ekonomisine zarar vermeye başladı.
Ekonominin 2019 yılında yüzde 2,2 ve 2020’de yüzde 5,3 oranında küçülmesini bekleyen ING Çin ekonomisti Iris Pang, “Hong Kong hükümeti çatışmayı sonlandırmak için gerçekten özel bir şey yapmazsa 2020’de şiddetli protestoların devam edeceğini varsayıyoruz,” dedi.
Sık sık yapılan ulaşım kesintileri, polis ile protestocular arasındaki şiddetli çatışmalar ve göz yaşartıcı gaz kullamını perakende sektörünü sarstı. 2018 yılında 65,1 milyon ziyaretçinin yaklaşık yüzde 80’ini de korkutarak kaçırdı.
Ağustos ayında perakende satışlar bir önceki yıla göre yüzde 23 düşüşle en kötü seviyeye işaret etti. Eylül ayında ise yüzde 18,3 düşüş göstermişti.
İşletme ve AVM’lerin Erken Kapanış Riski
Çin yönetimli kentteki dükkanlar, restoranlar ve diğer işletmeler, protestolar her gün bazen sık sık veya hiç haber vermeksizin ortaya çıktıkça erken kapanıyor. Dünyanın en lüks markalarından bazılarını barındıran finans merkezinin kalbindeki alışveriş merkezleri, bu hafta erken saatlerde kapandılar. Çünkü öğlen saatlerinde atılan göz yaşartıcı gaz kullanımı söz konusu oluyor.
IHS Markit’e göre; özel sektördeki ticaret faaliyeti, Ekim ayında 21 yılda en düşük seviyeye gerilerken, anakara Çin’den talep 1998’in Temmuz ayında başlayan anket tarihinin en sert düşüş hızına işaret etti.
Hükümet, Ağustos ayından bu yana teşvik tedbirleri uygulamaya koydu. Ancak Hong Kong doları ile ABD doları karşısında yüksek rezerv seviyelerini korumak zorunda kaldığı için paketler nispeten küçüktü.
Analistler ayrıca bildirilerin etkinliğinde de şüphe ediyor. Çünkü belirsizlik işletmelerin ve tüketicilerin harcamalarını, yatırımlarını engelliyor. Mağaza kapanmaları iş kayıplarına neden olacak.
Oxford Economics kıdemli ekonomisti Tommy Wu, 2019 için GSYİH’de yüzde 1,5’lik bir daralma ve 2020’de başka bir düşüş öngörüyor. Wu, “Hissiyatın ne kadar zayıf olduğu göz önüne alındığında, teşvikin siyasi huzursuzluk duruncaya kadar anlamlı bir etkisi olmasını beklemiyoruz. Fakat gelecekte daha fazla teşvik edilmesini bekliyor,” dedi.