Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Hong Kong’un Altın Piyasası Politik Huzursuzluğun Ortasında Işığını Kaybediyor

Aylardır devam eden protestolar, Hong Kong’un altın piyasasına gölge düşürüyor. İşte detaylar;
Hong Kong’un Altın Piyasası Politik Huzursuzluğun Ortasında Işığını Kaybediyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Haziran ayında başlayan Hong Kong protestoları, mevsim değişmesine rağmen şiddetinde azalma göstermeden devam ediyor. Gösteriler, Hong Kong’un dünyanın en iyi külçe alıcısı olan Çin’e açılan ana fiziksel kapı konumu parlaklığına zarar veriyor.

Sonuçta hükümet karşıtı göstericiler ile polis arasındaki çatışmalar, değerli metalleri şehir dışına taşıma lojistiği konusundaki kaygılar arasında turistleri korkutuyor ve mücevher satışlarını baskılıyor. Bu da dışa dönük sermaye akışlarını sınırlamak isteyen Pekin’in doğrudan altın ithalatını artırma kararı ile halihazırda baskılanan bir piyasayı daha da sıkıştırıyor.

Hong Kong için risk de geleneksel olarak ekonomik belirsizlik dönemlerinde büyük bir sermaye kaçışı yolu olan likit ve taşınabilir bir varlığın kontrolünü kaybetmesiydi.

 Hong Kong Risk Likit Taşınabilir Varlığı BaskıNet değeri yüksek bireylerin değerli metalleri satın almasına, depolamasına ve taşımasına yardımcı olan Hong Kong merkezli bir külçe evi olan J. Robart & Co’dan Joshua Rotbart da; “Bireysel yatırımcı düzeyinde, altınlarını daha güvenli alan olarak gördükleri şekilde depolamayı tercih eden daha fazla müşteri görüyoruz” dedi. Ayrıca en az yüz milyonlar değerinde altının Hong Kong’dan ayrılarak çoğunlukla Singapur’a ve bazılarının da İsviçre’ye gittiğini söyledi.

Temmuz ayında, Hong Kong’daki protestoların ikinci ayında ve Pekin’in ithalat kısıtlamaları getirmesinden iki ay sonra Çin’in Hong Kong’dan altın ithalatı 8.085 tona düşmüştü.

Temmuz Çin Hong Kong Altın İthalatı Düştü Bu, resmi Hong Kong kayıtlarına göre, en az sekiz yıl içindeki en düşük seviyeydi. Hong Kong, tarihi kuyumculuk bölgesi aracılığıyla köklü ticaret yollarıyla külçe bankaları ve bayileri için Asya merkezi haline gelmiş, geleneksel olarak dünyanın en aktif fiziksel altın piyasalarından biri olmuştur. Ancak Çin’e iade tasarısıyla başlayıp büyük bir öfkeye dönüşen protestolar, zaten ticaret savaşından etkilenmekte olan piyasayı zayıflatıyordu.

GFMS Refinitiv ve resmi Hong Kong verilerine göre Hong Kong’un Çin’in altın ithalatındaki payı, 2014’te yaklaşık yüzde 70’ken, şu anda yüzde 40’ın altına düşmüştü.

Çin Hong Kong Altın İthalatı Payı Yüzde 40 DüştüGFMS Refinitiv verileri ayrıca Hong Kong’un Çin’e külçe altın akışının bu yılın ilk yarısında yüzde 45 düşerek 175.7 tona gerilediği, bir yıl önce rakamın 321.1 ton olduğunu gösterdi. Ekonomistler de mevcut protestoların ekonomi üzerinde 2014’deki Şemsiye Devrimi’nden daha büyük bir etki yarattığını söylemeye devam ediyor.

Resmi veriler, ziyaretçi girişlerinin bir yıl öncesine göre Ağustos ayında yaklaşık yüzde 40 oranında düştüğünü ortaya serdi. Rotbart da göstericilerin uluslararası havaalanını kapatması nedeniyle uçuşların kesilmesinin büyük bir endişe kaynağı olduğunu çünkü altının genellikle ticari yolcu uçuşları yoluyla gönderildiğini söyledi.

İlaveten şirketinin Hong Kong’u altın depolamak için hala güvenli alan olarak gördüğünü ancak hükümet ya da protestocular tarafından gelecek daha fazla aksaklığın, onları müşterilerine önerilerini tekrar gözden geçirmeye ve varlıkları şehirden uzaklaştırmayı düşünmeye teşvik edeceğini vurguladı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu