Uluslararası Para Fonu, son Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Hollanda’nın 2020 büyümesi için yüzde 7,5’lik daralma tahmininde bulunmuştu.
2019’da yüzde 1,8 büyüyen ekonomi için söz konusu tahmin fazla sertken IMF bunun Hollanda’nın dünyanın en uluslararası entegre ekonomilerinden birine sahip olmasından kaynaklandığını bildirdi.
IMF’den Alfredo Cuevas, yayınlanan blog yazısında ülkenin ekonomik entegrasyonunun krizden daha yavaş bir toparlanmaya işaret edebileceğini açıkladı.
Alfredo Cuevas son Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, tahminlerde bulunmak için farklı bir şey yapmak zorunda kaldıklarını çünkü benzersiz bir şoku değerlendirdiklerini söyledi.Sonuçta şu anda kimse bu beklenmedik şokun büyüklüğü ya da süresi hakkında kesin bilgiye sahip değil ve tüm dünya belirsizlik içerisinde. Avrupa için son 2020 tahminlerinin yaklaşık iki aylık kısmi bir kilitlenmeye ve ardından genellikle ikinci çeyrekte kademeli faaliyet başlangıçlarına dayandığını dile getirdi.
Bununla birlikte Hollanda için Euro Bölgesi ile aynı olan yüzde 7,5’lik tahminin, İngiltere- Almanya-Fransa’nın 2020 büyüme tahminlerine ve 2021 toparlanmalarına kıyasla neden daha zayıf olduğunu açıkladı.
Hollanda ekonomisi dünyadaki en uluslararası entegre ekonomilerden biri olarak belirtilirken mal ve hizmet ihracatının çok yüksek olduğu vurgulandı.Son 10 yılda giderek önemli hale gelen mal ve hizmet ihracatı 2019’da GSYİH’nin yüzde 60’ından fazlasını temsil etmişti. Ayriyeten Hollanda’nın 2019’da GYSİH’nin yüzde 11’i ile dünyanın en yüksek dış cari hesap fazlasına sahip olduğu aktarıldı.
Avrupa’daki her büyük ekonomi ile fazlalık veren Hollanda’nın bu nedenle, yani bağımlılığı yüzünden ülkeyi küresel krize karşı özellikle savunmasız bıraktığı söylendi. Avrupa’daki finansal varlıkların fiyatındaki düşüşün bu yıl dik olduğu ve bunun Hollanda’da tüketimdeki toparlanma hızını etkileyebileceği eklendi.
Hollandalı hane halkları mesleki emeklilik fonları aracılığıyla, sadece yerli değil aynı zamanda yabancı da olmak üzere büyük miktarda varlığa sahip.
Hatta son birkaç yılda varlık hacminin GSYİH’nin yüzde 200’ünden fazlasına ulaştığı kaydedildi. Küresel mali kriz ve Euro Bölgesi borç krizi döneminde Hollandalıların tasarruflarını artırmalarına işaret eden IMF yetkilisi, korona krizinde de benzer davranışların görülebileceğini, bunun da toparlanma aşamasında özel tüketimi düşürebileceğini söyledi.
Bu nedenlerden ötürü Hollanda ekonomisinin küresel şoklara daha duyarlı göründüğünün üzerini çizdi.
Yine de Hollanda ekonomisinin güçlü net alacaklı konumunun ülkeye esneklik kazandırdığı ve bankacılık sisteminin kapitalizasyon oranının yüksek olduğu ifade edildi. Sonuç olarak IMF, Hollanda’da diğer ülkelerden daha küçük olumsuz riskler gördüğünü ancak uzun vadedeki riskin bazı ülkelerde gerçekleşebilecek küreselleşmeden uzaklaşma olduğunu savundu.