
Hindistan ve Pakistan ilişkileri geçen günlerde tartışmalı Keşmir bölgesi nedeniyle tekrardan gerildi. Ankara itidal çağrısı yaparken, Pakistan’ın tezlerine yakın açıklamalar yapıldı. Bu durum Hindistan’ın Türkiye’ye karşı boykot çağrılarına neden oldu.
Türkiye ile Pakistan arasındaki yakın ilişkiler ve askeri işbirliği, Hindistan’ı öfkelendirirken, boykotun bir parçası olarak Çelebi Hava Servisi’nin (CLEBI) Hindistan’daki faaliyetleri askıya alındı.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) üyesi Rajeev Chandrasekhar, “Turist olarak yurt dışına seyahat eden her çalışkan Hintli, bugün zor kazandığı rupilerinin ülkemizin düşmanlarına yardım edenlere harcanmaması gerektiğini anlıyor,” ifadelerini kullandı.
Hint seyahat sitelerine göre; bu hafta Türkiye seyahatlerine karşı iptallerde keskin bir artış gözleniyor. Reuters’ın haberine göre; MakeMyTrip seyahat acentesinden bir temsilci, “Geçen hafta Azerbaycan ve Türkiye’ye satışlarımız yüzde 60 azaldı, iptallerse yüzde 250 arttı,” dedi.
EaseMyTrip isimli başka bir acentenin yöneticisi ise Türkiye’ye yönelik iptallerin yüzde 22, Azerbaycan’a yönelik iptallerinse yüzde 30 arttığını belirtti. Şirketin yöneticisi Nishant Pitti X hesabından yaptığı paylaşımda, “Geçen yıl 287 bin Hint Türkiye’ye, 243 bin Hint de Azerbaycan’a gitti. Bu iki ülke açıkça Pakistan’ı desteklerken neden ekonomilerine destek olalım ki?” dedi.

kolayca yatırım yapın
Tüm ticaret durdurulabilir
Hindistan Ticaretçileri Konfederasyonu (CAIT) 16 Mayıs Cuma günü Yeni Delhi’de Türkiye ve Azerbaycan ile tüm ithalat ve ihracatı durdurma kararını görüşmek üzere ulusal bir konferans düzenliyor.
Jawaharlal Nehru Üniversitesi, Jamia Millia Islamia ve Maulana Azad Ulusal Urdu Üniversitesi de dahil olmak üzere bazı Hint üniversiteleri de işbirliği yaptıkları Türk üniversiteleriyle akademik ilişkilerini dondurduklarını açıkladı.
Sosyal medya kullanıcıları ise ülkede faaliyet gösteren veya malları Hindistan’a ithal edilen Türk şirketlerinin sektörlere göre listelerini paylaşırken, bunların boykot edilmesini talep ediyorlar.
Haber ajansları ise bazı meyve satıcılarının Türkiye’den elma almayı bıraktığını söylüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında ateşkes ilan edilmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Kardeş Pakistan halkına desteğimizi açıkça beyan ettik. Türkiye olarak bundan sonra da iyi ve kötü günlerinde Pakistan halkının yanında olmayı sürdüreceğiz,” dedi.
Pakistan Türkiye’den çok sayıda askeri teçhizat ve araç alırken, Hindistan son çatışmalarda Pakistan’ın çok sayıda Türk yapımı silahlı insansız hava aracı (SİHA) kullandığını iddia etti. Pakistan ise bunu yalanladı.
Boykotlar Türkiye’yi nasıl etkiler?
Dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan’ın hem ticarette hem turizmde Türkiye için önemli bir yerinin bulunmaması nedeniyle boykot kampanyalarının etkisinin sınırlı olabileceği yorumları yapılıyor.
BBC News Hindi’nin sorularını yanıtlayan Ankara Üniversitesi Dr. Omair Anas da Türkiye’nin Hindistan’ın tepkisini çekmekten çekinmeyerek Pakistan’ı desteklemesini buna bağlıyor. Anas iki ülkenin birbirine pek de bağımlı olmadığını söylüyor.
Dr. Anas, Türkiye’nin aksine Körfez ülkelerinin Hindistan’a büyük miktarda petrol sattığını ve ülkelerinde çok sayıda Hint işçinin çalıştığını, bu yüzden son çatışmada Pakistan’a açıkça destek vermekten kaçındıklarını söylüyor.