
Hindistan, merakla beklenen GSYİH verilerini açıkladı. Ülkenin istatistik kurumu (NSO) tarafından bugün yapılan açıklamaya göre beklentiler gerçekleşti ve Hindistan Merkez Bankası yetkilisinin de dediği gibi Eylül çeyreği GSYİH’si ülkeyi ilk resesyonuna sürükledi.
Haziran çeyreğinde, yani 2020-2021 mali yılının ilk çeyreğini ifade eden dönemde yüzde 23,9’luk rekor daralma kaydeden Hindistan, Eylül çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7,5 küçüldü. İki ardışık daralma da Hindistan’ı ilk resesyonuna soktu.
Bununla birlikte yüzde 7,5’lik daralma, yüzde 8,8’lik piyasa beklentilerinin altında geldi. Tahminlerden iyi gelen düşüş, Haziran ayından itibaren kilitleme kısıtlamalarının hafifletilmesi, festival sezonunda daha yüksek talep ve imalatla kamu hizmetlerindeki toparlanma ortasında gerçekleşti.
Talep tarafında, özel harcamalarda yüzde 26,7’ye kıyasla yüzde 11,3’le daha küçük düşüşler kaydedildi.
Yatırım yüzde 47,1’e kıyasla yüzde 7,3 düşerken, ihracat yüzde 19,8’e karşı yüzde 1,5 ve ithalat yüzde 40,4’e karşı yüzde 17,2 düştü. Üretim tarafında imalar yüzde 39,3 düşüşe karşılık yüzde 0,6 artarken, kamu hizmetleri yüzde 7 düşüşe karşılık yüzde 4,4 arttı. Madencilik yüzde 23,3’e karşı yüzde 9,1 düşerken inşaat yüzde 50,3 düşüşe karşılık yüzde 8,6 düştü.
Ticaret ve otellerdeki düşüş de daha az gelirken finans, gayrimenkul ve profesyonel faaliyetler yüzde eksi 8,1’e karşı yüzde 5,3’le daha hızlı küçüldü. Salgın kontrol altına alınmaktan uzak olduğundan ve hükümet yalnızca Ekim ayı ortasında 10 milyar dolarlık bir teşvik paketi açıkladığından, GSYİH’nin dördüncü çeyrekte de daralmaya devam edeceği öngörüldü.
Sonuçta GSYİH yüzde eksi 7,5 artsa da Hindistan teknik olarak resesyona girdi. Bugünün verileri, ülkenin üç aylık rekorlara başladığı 1996 yılından ilk teknik durgunluğa işaret etti. Yine de Reuters haber ajansı tarafından yapılan bir ankette, cari mali yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYİH okuması, ekonomistlerin yüzde 8,8’lik düşüş tahminlerinden çok daha iyi geldi.