
Uluslararası yönetim danışmanlık şirketi Arthur D. Little, son raporunda Covid-19’un Hindistan üzerindeki etkisini ele alarak ülkeye bazı tavsiyelerde bulundu.
Dünyanın geri kalanı gibi virüsle mücadele eden Hindistan için arka arkaya karamsar yorumlar yapılırken ADL’nin 10 maddelik öneri listesi haliyle dikkat çekti. Bu arada durumun ciddileştiği Hindistan’da şimdiye dek görülen vaka sayısı 111 binin üzerine, ölüm sayısı ise 3400’ün üzerine çıktı.
ADL son raporunda Hindistan’a ekonomiyi hızlı bir şekilde yeniden başlatma, toparlanmayı yönetme ve sürdürülebilir bir ekonomik gelecek sağlamak için 10 maddelik bir program önerdi.Our latest report examines the economic impact #COVID19 has had on #India, and proposes a 10-point programme to help jumpstart the #economy, manage the #recovery and secure a sustainable economic future for its citizens.
Find out more here: https://t.co/32bxHMQ9Kc
— Arthur D. Little (@adlittle) May 20, 2020
Önde gelen küresel yönetim danışmanlığı firması, COVID-19’un en kötü etkisinin Hindistan’ın en savunmasızları tarafından hissedileceğini ve bunun GSYİH’deki sert düşüşe yansıtılacağını söyledi. 136 milyona kadar iş kaybı olabileceğini ve 120 milyon insanın yoksulluğa geri sürüklenebileceğini öngören firma, 1 trilyon ABD dolarına kadar nominal GSYİH kaybı olabileceğini bildirdi.
Raporun politika yapıcıları bu felaketi önlemek için alabilecekleri tedbirler konusunda bilgilendirme amacı taşıdığı belirtildi. Raporda Hindistan’ın 2000 ve 2008’deki önceki küresel durgunluklardan kaçınmada nasıl başarılı olduğu da vurgulandı.
Hindistan küresel krizin patlak verdiği 2008’de yüzde 3’ün üzerinde büyürken 2009’da yüzde 7’nin üzerinde büyüme kaydetti.
Yazarların “W şeklindeki ekonomik toparlanma” yolu olarak tanımladığı en gerçekçi senaryoda Hindistan’ın 2021 mali yılında yüzde 10,8’lik potansiyel GSYİH daralmasına, 2022 mali yılında ise GSYİH’de %0,8 büyümeye doğru ilerlediği görüldü.
Raporun baş yazarı Barnik Chitran Maitra; “Hindistan 1 trilyon dolarlık potansiyel bir kayıpla karşı karşıya. GSYİH’de %10’luk bir daralma olursa Hindistan’ın kayıp geçim kaynakları, yoksulluk ve açlık açısından en savunmasızları için tehdit yeterince vurgulanamaz” dedi.
Hindistan hükümetinin 22.6 milyar dolarlık mali teşvik duyurusuna, RBI’nın 75 baz puan faiz indirimine ve toplam 49,8 milyar doların üzerinde likidite desteği açıklamasına işaret etti.
Ancak, kaybedilen ekonomik çıktının büyüklüğü göz önüne alındığında çok daha iddialı bir yaklaşım gerekebileceğini ekledi. Bu noktada Fitch Solutions’ın da Hindistan’ın teşvik paketinin göründüğünden küçük olduğunu söylediği akıllara geldi.
Kaldı ki başka birçok uzman da daha fazla teşvik gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. ADL de ülkenin ekonomik toparlanması için önerdiği 10 maddelik programa 280 milyar dolarlık harcama gerektiğini savundu.
ADL’nin 10 girişimi için önerilen harcama 280 milyar dolar civarında ve Hindistan GSYİH’sinin %10’unun üzerinde bir yatırımı temsil ediyor.
Ekonomiyi canlandırmak için 280 milyar doların odaklanması gereken 10 alana baktığımızda ise karşımıza şu başlıklar çıktı:
En savunmasızlar için güvenlik ağını önemli ölçüde güçlendirmek, küçük-orta ölçekli işletmelerin hayatta kalmasını sağlamak, kırsal ekonomiyi yeniden başlatmak, risk altındaki sektörlere hedefli yardım sağlamak, küresel fırsatları yakalamak için Make in India 2.0 programı başlatmak, modern Hindistan yaratmak, dijitalleşmeyi-inovasyonu hızlandırmak, ABD, BAE, Suudi Arabistan, Japonya ve İngiltere ile küresel yatırım koridorlarının güçlendirmek, arazi ve işgücü piyasalarını geliştirmek, bankacılık-finansal piyasaları dönüştürmek.