
Facebook’un sahibi olduğu anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp kendi alanında en çok kullanılan platform olarak öne çıkıyor. Uygulamanın dünya genelinde 2 milyarı aşkın aktif kullanıcısı olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerden bu yana şirket, gizlilik politikasında yapacağı değişiklik ile gündeme geldi. Yeni politika ile kullanıcıların bazı verilerinin Facebook ile paylaşılabileceği belirtildi ve bunun kabul edilmesi için onay bildirimleri gönderildi.
Büyük tepki çeken bu durum sonrası pek çok kişi Telegram, Signal, BiP gibi alternatif uygulamalara akın etmeye başladı. WhatsApp ilk etapta gelen bildirimlerin onaylanması için kullanıcılara 8 Şubat tarihine kadar süre verdi. Bu süre içerisinde bildirimi onaylamayan kişilerin WhatsApp’a giriş yapması mümkün olmayacaktı.
Geçtiğimiz günlerde artan tepkiler sonrası şirket, yeni gizlilik politikası için son tarihi Mayıs ayına ertelediğini açıklamıştı. WhatsApp’ın gizlilik politikası için yapacağı değişikliğe Hindistan hükümetinden de tepki geldi. Mesajlaşma devinin bu kararından geri adım atması istendi.
Hindistan’dan WhatsApp’a Geri Adım Çağrısı
WhatsApp’ın tepki çeken yeni kararı ülkemizde de büyük tepki gördü. Rekabet Kurumu ve KVKK tarafından yapılacak değişiklik öncesi inceleme başlatıldığı duyurulmuştu. Benzer bir durum Hindistan için de söz konusu oldu. Hükümetin WhatsApp’tan en son politika değişikliklerini geri çekmesini istediği bildirildi. WhatsApp’tan bilgi gizliliğini, seçim özgürlüğünü ve veri güvenliğini yeniden değerlendirmesini istedi.
WhatsApp, en son gizlilik politikası değişikliklerinin sebeplerini, Hint gazetelerinde tam sayfa reklam olarak yayınlıyor ancak Hindistan hükümeti bu tür güvencelere aldırış etmiyor. Mesajlaşma platformu, yeni şartların uygulanmasını şimdiden geciktirdi. Bununla birlikte, Hindistan hükümetinin bu alışılmadık müdahalesi ile Facebook’un sahip olduğu hizmetin değişiklikleri tamamen geri aldığı görülüyor.
Bakanlığın WhatsApp CEO’su Will Cathcart’a, şirketten bilgi gizliliği, seçim özgürlüğü ve veri güvenliğini yeniden gözden geçirmesini isteyen güçlü bir mektup yazdığı belirtiliyor. Mektupta, “WhatsApp Hizmet ve Gizlilik Koşullarında yapılacak herhangi bir tek taraflı değişiklik, adil ve kabul edilebilir olmayacak.” ifadelerine yer verildi.
WhatsApp’ın hükümetin talebini kabul ettiğine dair bir açıklama yok. Yine de talebi kabul ederse, Hindistan’da bu tür ilk geri adım olacak ve muhtemelen diğer tüm sosyal medya ağları ve teknoloji endüstrisi için emsal niteliğinde bir karar alınmış olacak.