
Hindistan’da meydana gelen olumsuz hava koşulları, ülkede yapılan soğan üretimini neredeyse durma noktasına getirdi. Hal böyle olunca soğan ihtiyacını başka ülkelerden karşılamaya yönelen Hindistan, içlerinde Türkiye’nin de yer aldığı ülkelerden ürün talebinde bulundu. Bu durum Türk soğan üreticilerinin yüzünü güldürdü.
Azalan rekolte nedeniyle farklı ülkelerden alım yaparak soğan ihtiyacını gideren Hindistan, son 1,5 ay içinde yaklaşık 50 bin ton alımı Türkiye’den gerçekleştirdi. Üstelik yeni talepleri karşılamak üzere hazırlıklar da başlatıldı.Hindistan hükümeti, soğan üretimi beklentileri karşılamayınca ithalat kurallarında bazı avantajlar yapmaya yöneldi. Yapılan düzenlemeler kapsamında hem Türkiye hem de diğer ülkelerden gerçekleştirilen alımların önündeki engeller kalktı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Tevfik Dönmez, 1,5 milyar nüfuslu Hindistan’da tarım ürünlerinde görülen en ufak bir azalmanın telafi edilmesi zor aksaklıklara yol açabildiğini açıkladı. Bu yıl olumsuz hava şartları nedeniyle ülkedeki soğan üretiminin 2018’e kıyasla yarı yarıya azaldığına dikkat çekti.
Türkiye’de kısa süre önce soğan ve patatese yoğun bir talep olduğunu hatırlatan Dönmez, buna bağlı olarak üretimin de arttığını söyledi. Ardından geçtiğimiz yıl yükselen soğan ve patates fiyatlarının çiftçiyi üretimi artırmaya ittiğini dile getirdi ve bu sayede stok oluşumu sağlandığını ekledi.
Dönmez, soğan kıtlığıyla mücadele eden Hindistan’a son 45 günde çoğunlukla Mersin ve İzmit limanlarından ürün yollandığını belirtirken, yüksek miktarda gelen talebi karşılamak için özel sektör ve devlet kurumlarının harekete geçtiğini bildirdi.Hindistan’ın soğan talebini artırması nedeniyle Türkiye’den ülkeye yollanan soğan fiyatlarında artış olduğunu söyleyen Dönmez, önceden ton başına 150 dolardan fiyatlanan ürünün şimdi ton başına 250 dolara kadar yükseldiğini ifade etti. Hindistan’ın soğan ihracatına yasak getirdiğine ve ithalatı kolaylaştırıcı kararlar aldığına işaret eden Dönmez, buna karşın Türkiye’de ise soğanda sıkıntı yaşamamak adına ihracatın planlı bir şekilde gerçekleştirildiğine dikkat çekti.
ben okul kantininden alinan cukolats ile bogulma olayi ile gorus boldirmek isterim .her musibetten bir nasihst dogar demek isterim ve okul ogretmen yoneticile hatta hademeye kadar olan gorevliler ilk yardim kursundan gecmeliler ilk yardimi bilselerdi cocuk belkide kurtulacakti kim bilir.taktir yinede yuce yaratanindir.fakat bize duseni yerine getirdikten sonra ,taktiri yaratana birakmak gerek.fakat biz elimizi ovusturup oturarak hicbir sey yapmiyarak taktiri yaratandan beklemekte olmaz.EVET MUSIBETTEN ANLAYACAGIMIZ NASIHAT gorevlilerin ilk yardim dersi almak zorunlulugu