Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Hindistan Muson Kaynaklı Fiyat Yükselişini Durdurma Umuduyla Soğan İhracatını Yasakladı

Muson yağmurlarının fiyatları artırması karşısında harekete geçen Modi hükümeti, soğan ihracatını yasakladı.
Hindistan Muson Kaynaklı Fiyat Yükselişini Durdurma Umuduyla Soğan İhracatını Yasakladı
HABER GİRİŞ

Hindistan, aşırı yağışa maruz kalan mahsullerin zarar görmesinden ve hasatın azalmasının ardından soğan ihracatını yasakladı. Zira mahsullerin zarar görmesi, yavaşlayan tüketici talebinin Asya’nın üçüncü en büyük ekonomisindeki büyümeyi aşağıya çektiği bir zamanda fiyatların yükselmesine neden oldu.

Hükümetin yaptığı açıklamada da soğan ihracatı yasağının Pazar günü yürürlüğe girdiği ve yeni emirlere kadar devam edeceği aktarıldı.

Sonuçta çıkan pek çok haberde, Hint mutfağında yaygın olarak kullanılan soğan fiyatlarının Temmuz’dan bu yana iki kat arttığı belirtilmişti.

Hint Mutfağını Soğan Fiyatları Temmuz Bu Yana 2 Kat ArttıDünyanın en büyük soğan ihracatçılarından biri olan Hindistan, resmi ticaret verilerine göre 2018 takvim yılında denizaşırı ülkelere yaklaşık 514.3 milyon dolar değerinde 2.2 milyar kilogram soğan satmıştı. Ancak aynı veriler soğan ihracatının ülkenin geçen yılki toplam ihracatının sadece yüzde 0.16’sını oluşturduğunu da göstermişti. Yine de ihracat yasağı, Hint hükümetinin sebzenin yerli tüketiciler için önemi düşünüldüğünde artan fiyatları kontrol altına almak amacıyla attığı tek hareket değil.

Hindistan hükümeti, ulusal tampon stoklarından tedarik sağlayarak yerel fiyatları düşürmeye çalışmıştı.

Hint Mutfağını Soğan Fiyatları Düşürmeye Çalışıyor Ayrıca, Eylül ayının başlarında soğan sevkiyatları için yabancı alıcıları caydırması umuduyla minimum bir ihracat fiyatı belirlemişti. Hükümet ayrıca Haziran ayında bir ihracat teşviğini geri çekmişti. Tüm bu yaşananların arkasında ise ülkenin 25 yıl içindeki en ağır muson yağmurları ile karşılaşması vardı. Genellikle Haziran-Eylül ayları arasında süren muson mevsiminde, pek çok eyalet ve çiftlik sular altında kalmıştı.

Hükümet Salı günü açıkladığı verilerde muson yağmurlarının Temmuz’dan bu yana 1600’ün üzerinde kişinin ölümüne yol açtığını aktardı. İki yetkili, Uttar Pradeş ve Bihar eyaletlerinin son yağışlardan en fazla etkilenen eyaletler olduğunu, Cuma gününden bu yana 144 kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi. Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan veriler de 29 Eylül itibariyle 1.673 kişinin sel ve şiddetli yağışlar nedeniyle hayatını kaybettiğini gözler önüne serdi.

GCM Yatırım Banner
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.