
Hindistan Merkez Bankası, sürekli yüksek enflasyonun ortasında beklentilerle uyumlu olarak kilit faiz oranlarını değiştirmedi.
Arka arkaya üçüncü kez statükoyu koruyan Hindistan Merkez Bankası Cuma günü, gösterge faiz oranını %4’te sabit tutmaya karar verdi. Bununla birlikte destekleyici bir duruş sergileyerek COVID-19 krizinin vurduğu ekonomiyi destekleme ihtiyacı doğarsa, gelecekte daha fazla faiz indirimi yapabileceğine işaret etti.
Hindistan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu oranları sabit tutmaya oybirliğiyle karar verirken RBI Ekim ayındaki önceki politika kararında da kilit repo faiz oranını değiştirmeme kararı almıştı. Repo faiz oranı %4, ters repo faiz oranı da %3,35’te bırakılmıştı.
RBI’nın kararları, büyümeyi desteklerken tüketici fiyat endeksi enflasyonu için orta vadeli hedefe ulaşma hedefiyle uyumlu geldi.
Kısa süre önce açıklanan Eylül çeyreğindeki yüzde 7,5’lik GSYİH düşüşüne atıfta bulunan RBI, 2020-2021 mali yılının üçüncü çeyreğinde yüksek frekans göstergelerinin Ekim ayında binek araç ve motosiklet satışlarında, demiryolu yük trafiğinde ve elektrik tüketiminde çift haneli büyüme ile birlikte toparlanmanın hız kazandığına işaret ettiğini belirtti.
Kasım ayında bu göstergelerin bazılarında ılımlılık görüldüğünü ekledi. RBI’nın açıklamasına göre elverişli muson sayesinde tarımın görünümü parlak kalırken TÜFE enflasyonu, fiyat baskılarının yayıldığına dair bazı kanıtlarla birlikte Eylül’deki yüzde 7,3‘e Ekim 2020’de yüzde 7,6’ya yükseldi.
Büyüme görünümü konusunda RBI, kırsal talepteki toparlanmanın daha da güçlenmesini beklerken, kentsel talebin de kilitlemenin kaldırılmasıyla birlikte ivme kazandığını söyledi.
Bununla birlikte bu olumlu dürtülerin, ülkenin bazı bölgelerinde vakalarda olası bir artışla gölgelendiğini ve bazı yerel sınırlama önlemlerine yol açtığını hatırlattı.
Aynı zamanda, iyileşme oranının yüzde 94’ü geçtiğini ve aşı denemelerindeki başarılar konusunda önemli bir iyimserlik olduğunu vurguladı. Tüketicilerin görünüm konusunda iyimser olmaya devam ettiklerini ve imalat firmalarının iş duyarlılığının giderek arttığını aktaran RBI, şu ifadeleri kullandı:
“Mali teşvik, tüketimi ve likiditeyi desteklemenin ötesinde, büyüme üreten yatırımı desteklemeye doğru hareket etmektedir. Öte yandan, özel yatırım hala durgun ve kapasite kullanımı tam olarak toparlanmadı. İhracat düzensiz bir toparlanma yaşarken, aşıların ilerlemesiyle beklentiler aydınlandı.
Temas yoğun hizmetlere olan talep, sosyal uzaklaşma normları ve riskten kaçınma nedeniyle bir süre daha bastırılmış durumda kalacaktır. Bu faktörler göz önüne alındığında, reel GSYİH büyümesinin 2020-21 mali yılında yüzde eksi 7,5 olacağı tahmin edilmektedir.”
Önceki tahmin yüzde 9,5 daralma yönündeydi. 2020-2021’in üçüncü çeyreğinde yüzde 1 büyüme, 2020-2021’in dördüncü çeyreğinde yüzde 0,7 büyüme, 2021-2022’in ilk yarısında yüzde 21,9 ile yüzde 6,5 büyüme öngörüldü. RBI Başkanı Das da politika açıklamasında merkez bankasının pandemi etkilerini izlemeye devam edeceğini belirterek iyimser ifadeler kullandı. “Hayatlarımızı ve sevdiklerimizi kaybettik ama umudumuzu, üstesinden geleceğimize ve daha güçlü olacağımıza olan inancımızı kaybetmedik” dedi.