
Dünyada en çok vaka görülen üçüncü ülke olan Hindistan ekonomisi için alarm zilleri çalmaya devam ediyor. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu-FICCI) tarafından erilen son tahmin, bu durumu destekleyen öngörüler arasında.
Hindistan’daki en büyük, en eski ve zirve iş organizasyonu olarak tanımlanan Ficci, Pazar günü yayımladığı görünümünde ülkenin 2020-2021 mali yılı için yıllık ortalama GSYİH büyümesinin yüzde eksi 4,5 olacağını tahmin etti.
Son tahmin, Ocak 2020 anketinde bildirilen yüzde 5,5’lik büyüme tahmininden keskin bir aşağı yönlü revizyona işaret etti..@ficci_india survey estimates FY21 #GDP growth to be in negative territory
https://t.co/ssrKBPjfHM— FICCI (@ficci_india) July 12, 2020
Sonuçta pandemi, ülke virüsü yayılmasını önlemek için ciddi bir kilitlenmeden geçmek zorunda kaldığı için Hindistan’ın ekonomik faaliyetlerini ciddi şekilde etkilemişti. Kısıtlamalar giderek azaltılsa da ülkedeki vakaların artması, aylar süren kısıtlamalarının sonuçlarının kısa vadede çözülemeyecek olması ekonomi için büyüme tahminlerini düşürdü.
Ficci, Haziran’da gerçekleştirilen ekonomik görünümün ayrıntılarına ilişkin açıklamasında, 2020-2021 mali yılı için ortalama GSYİH büyüme tahmininin yüzde eksi 4,5; minimum ve maksimum büyüme tahminlerinin ise yüzde eksi 6,4 ve yüzde 1,5 olduğunu bildirdi.
Ankette 2020-2021 mali yılının ilk çeyreği için ortalama GSYİH büyüme tahmininin yüzde 14,2 daralmaya, minimum ve maksimum tahminin sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 7,4 daralmaya işaret ettiği belirtildi.
Önde gelen kuruluş, tarımın şu anda ülkedeki tek parlak nokta olduğunu aktarırken bu yıl muson performansı söz konusu olduğunda belirgin bir artışın görüldüğünü ve ülkedeki su deposu seviyelerinin iyi seviyelerde olduğunu belirtti.
Zayıf talep ve azaltılmış kapasite kullanım oranlarının halihazırda yatırımların engellenmesine yol açtığını ve COVID-19 salgınının iyileşme için zaman çizelgesini daha da artırdığını kaydetti.
Dayanıklı tüketim malları gibi sektörlerde faaliyete rağmen hızlı tüketim ürünlerinin ilgi çekmeye devam ettiği vurgulandı. Bununla birlikte istihdam ve gelir kayıplarına ilişkin belirsizlik nedeniyle önemli bir değişiklik olmasının beklendiğini ekledi.
Talep teşviki yokluğunun, ikinci bir dalganın, sosyal mesafe ve karantina önlemlerinin büyüme beklentileri üzerinde baskı yaratacağını da söyledi.
Talep ve yatırım görünümü durduğunda, tek kurtarıcının sağlam hükümet harcamaları olduğunu ancak büyümenin cari mali yılın ikinci çeyreğinden sonra dibe vurmasının muhtemel olduğu kaydedildi.
Ankete katılan ekonomistler, hükümetin teşvik edici önlemlerinin hayat kurtarmaya ve derin yapısal reformlar yapmaya odaklandığını düşünürken ilan edilen tedbirlerin ve yapısal reformların kesinlikle doğru yönde olduğunu ve sonuçların mevcut ortamda incelenmesinin uzun zaman alacağını öngördü. Ayriyeten çoğunluk, hükümetin kombine iki paketinden daha agresif bir mali tutum benimseyebileceğini savundu.