Koronavirüsle mücadele eden ve derecelendirmek kuruluşları tarafından arka arkaya büyüme tahminleri düşürülen Hindistan, üç aylık bilançosunu açıkladı.
Merakla beklenen GSYİH verilerine göre Asya’nın üçüncü en büyük ekonomisi, Ocak-Mart dönemini ifade eden 2019-2020’nin dördüncü çeyreğinde yüzde 3,1 büyüdü. 2020 mali yılının üçüncü çeyreğinde ise yüzde 4,7’lik büyüme kaydedilmişti.
Merkezi İstatistik Ofisi (CDO), Mart ayında sona eren tüm mali yıl boyunca ise ekonominin bir önceki yılın yüzde 6,1’ine kıyasla yüzde 4,2 büyüdüğünü gösterdi.
2020 mali yılı için yüzde 4,2’lik büyüme beklentilerden iyi olsa da rakam 11 yılın en düşük seviyesine işaret etti.
CDO’nun GSYİH değişikliklerine göre ilk çeyrek yüzde 5,6’dan yüzde 5,2’ye, ikinci çeyrek yüzde 5,1’den yüzde 4,4’e ve üçüncü çeyrek yüzde 4,7’den yüzde 4,1’e revize edildi.
Sonuçta Hindistan GSYİH büyümesi dördüncü çeyrekte yüzde 3,1’e yavaşlayarak karantinadan etkilendiğini gösterse de çoğu tahmini aşmasıyla dikkat çekti. Bununla birlikte Ocak-Mart döneminin GSYİH büyümesi, bir haftalık karantina dönemini içerdiğinden dolayı özellikle önemli görülüyordu.
Nitekim Covid-19’un 11 Mart‘ta pandemi ilan edilmesinden sonra Hindistan 25 Mart’ta ülke çapında karantina ilan etmişti.
Sonrasında karantina dört kez uzatılmış ancak hükümet bu arada bazı hafifletmelerle ekonomiyi canlandırma adımları da atmıştı. Hatta kısıtlamalarda gevşetme Hindistan işsizlik oranında düşüş yaratmıştı. Öte yandan bugünkü rakamların pandeminin etkisini daha net bir şekilde belirlemeye yardımcı olması da bekleniyor.
Kilitlemenin imalat ve hizmetler üzerindeki tam etkisi Haziran çeyreğinde daha görünür hale gelecekken Goldman Sachs ikinci çeyrek için bir yıl öncesine göre %45’lik bir daralma öngördü.
S&P de Perşembe günü yaptığı açıklamada, 2020/21 tahminlerini %5’lik bir daralmaya indirdi. Fitch Ratings ve CRISIL de Hindistan için benzer karamsar tahminlerde bulunmuşlardı. RBI Başkanı Shaktikanta Das geçen hafta yaptığı açıklamada 2020-2021 mali yılı büyümesinin negatif bölgede kalacağını söyledi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.