Rusya ile Ukrayna savaşı devam ederken, dünyanın önde gelen ekonomileri Moskova’ya yönelik yeni yaptırımları konuşuyor. Bu kapsamda G7 Maliye Bakanları, Rusya’dan alınacak ham petrol ve petrol ürünlerinde tavan fiyat uygulama kararı aldı.
Yaptırım kararının ardından Hindistan’dan açıklama geldi. Hindistan Petrol Bakanı Shri Hardeep Singh Puri, ülkenin Rus petrolünün fiyatına bir üst sınır getirilmesine yönelik bir G7 önerisini destekleyip desteklemeyeceğini dikkatle değerlendireceğini söyledi.
Hindistan’dan Rus Petrolü Açıklaması
Puri konuyla ilgili çok sayıda faktöre dikkat çekti ve bu nedenle devam eden görüşmelerin olduğunu belirtti. Hindistan’ın Rus petrolüne bir fiyat sınırı koymaya yönelik G7 önerisine katılıp katılmayacağı sorusunu yanıtlayan Puri, dünya ekonomisinin hala koronavirüs pandemisinin ve Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine uyum sağladığını söyledi.
Rus petrolü için önerilen fiyat tavanına hangi ülkelerin katılacağının ve olası etkilerin enerji piyasaları için ne anlama gelebileceğinin hala belirsiz olduğunu sözlerine ekledi. G7 ülkelerinin almış olduğu bu karar, Kremlin’in Ukrayna’daki saldırısını finanse etme yeteneğini azaltmayı ve yükselen enerji fiyatları karşısında tüketicileri daha iyi korumayı amaçlıyor.
Analistler: Çin ve Hindistan Dahil Olmalı
Enerji analistleri, Çin ve Hindistan gibi büyük tüketicilerin bu karara dahil olmaması durumunda politikanın geri tepebileceğini düşünüyor. Her iki ülke, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından indirimli oranlardan yararlanarak Rus petrolü alımlarını artırdı.
Puri, Hindistan’ın günde yaklaşık 5 milyon varil petrol tükettiğini, bunun büyük ölçüde Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden geldiğini söyledi.
Rusya’nın Mart ayı sonunda Hindistan’ın petrol ithalatının sadece yüzde 0,2′sini oluşturduğunu belirterek, bazılarının Hindistan’ı Rus petrol arzını artırmakla haksız bir şekilde eleştirdiğini kaydetti.
Puri, “Avrupalıların benim bir çeyrekte aldığımdan daha fazlasını bir öğleden sonra aldığını söyledim. Hala durum bu değilse şaşırırım. Ama evet Rusya’dan alacağız, her yerden alacağız” ifadelerini kullandı.
Avrupa’dan Çin ve Hindistan’a Çağrı
Avrupa’dan gelen açıklamalar ise Çin ve Hindistan’ın alınan yaptırım kararına uyması gerektiği yönünde.
Enerji Komiseri Kadri Simson Çin ve Hindistan’ın Rus petrol ürünlerini satın almaya istekli olduklarını ve bunun arz güvenliği için önemli olduğunu mazur gösterdiklerini, ancak Rusya’ya fazla gelir ödeme yapmanın adil olmadığını belirtti.
G-7′nin fiyat sınırlama planını nasıl uygulayacağı henüz belli değil. Ayrıntıların, AB’nin Rus ham petrolünün deniz yoluyla ithalatına yönelik yaptırımlarının devreye gireceği Aralık ayından önce netleşmesi bekleniyor.