Hindistan’ın yavaşlayan ekonomisi nedeniyle 2025 yılına kadar Japonya’yı GSYİH cinsinden geçemeyeceği söylendi. Japan Center for Economic Research (JCER) tarafından yayınlanan son rapora göre Hindistan’ın 2029’da Japonya’yı Mal ve Hizmet Vergisi açısından geçeceği belirtildi.
Dünya Bankası tahminlerine göre de Japonya’nın GSYİH’si 2018’de 4.9 trilyon dolardı. JCER’in yıllık Asya Ekonomilerinde Orta Vadeli Tahmin raporu, Hindistan’ın 2035 yılına kadar 10 trilyon dolarlık ekonomi hedefine ulaşacağını öngördü.
İlginç bir şekilde, Temmuz ayında IHS Markit tarafından yayınlanan bir rapor, Hindistan’ın 2025’te Japonya’yı sollayacağını öne sürmüştü ki bu JCER’in mevcut projeksiyonunun 4 yıl öncesini temsil ediyordu.Raporda şu ifadelere yer verildi: “Hindistan, 2019’da dünyanın beşinci en büyük ekonomisi olmak için İngiltere’yi geçecektir ve Hindistan GSYİH’sinin 2025’te 5.9 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ederek Japonya’yı geride bırakıp dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi olacağını düşünüyoruz.” Analistler 2020 mali yılının ilk ve ikinci çeyreğinde Hindistan büyümesindeki keskin düşüşün, hedefe ulaşmakta gecikmeye yol açabileceği konusunda uyardı.
JCER raporu, dünyadaki toplam nüfus sayısı açısından hem Delhi hem de Mumbai’nin dördüncü ve beşinci en büyük şehir olacağını belirtti.Ayrıca Hindistan’ın gelişen start-up ekonomisinin ülkeyi 5 trilyon dolarlık ekonomi durumuna götüreceği ve Hindistan’da ki yeni başlayan şirketlerin dünyadaki en büyük 115 yeni büyüyen işletmenin yüzde 10’unu oluşturduğu belirtildi. JCER, 81 büyük şehir de dahil olmak üzere 15 ülkenin GSYİH büyümesini öngördü.
New York ve Tokyo’nun 2035 yılına kadar en yüksek GSYİH’ye sahip ilk iki şehir olabileceği dile getirildi. Çin’in başkenti Pekin ve Shenzhen’in de GSYİH’leri bakımından beşinci ve yedinci sırada yer aldığı aktarıldı. Nihayetinde JCER raporu, kentsel nüfus ve teknoloji endüstrisini itici güçler olarak göstererek Hindistan’ın 2029’da dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi olarak Japonya’yı yerinden edeceğini vurguladı.