Haziran ayına ait enflasyon rakamları yarın açıklanacak. Dolar kuru başta olmak üzere piyasalarda etkili olması beklenen enflasyonun, yükseleceğine dair beklentiler sürüyor. Sabah saatlerinde doların küresel alanda yükselmesi ile 4,64’e ulaşan kurun, yarın gelecek veriye göre yön belirlemesi bekleniyor. Yurt dışı basınında ise yayınlanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı dile getiriliyor. Bu sansasyonlar etrafında uzmanların yorumları ve beklentileri şekilleniyor.
Uzman yorumlarına göz attığımız zaman; Haziran ayında azalan, yıl sonunda ise artan bir enflasyona işaret edildiğini görüyoruz.Mayıs ayında yüzde 12,15 ile tahminlerin üzerinde gelen yıllık enflasyon ve son 15 yılın zirvesini gören ÜFE sonrasında, Haziran ayına ait beklentiler de yukarı yönlü revize edilmişti. Buna karşın seçimlerde salt çoğunluğu elde eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirsizliği ortadan kaldıracak olması, uzman yorumlarının yön değiştirmesine neden oldu.
Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin anketinden çıkan sonuca göre Haziran ayında enflasyon yüzde 1,3 gerileyecek.Aynı ankete göre yıllık enflasyon artarak yüzde 13,9’a yükselecek. Mayıs ayında yüzde 1,6 oranında gerçekleşen enflasyon, yıllık bazda yüzde 12,15 artmıştı. Yıllık ÜFE ise yüzde 20,16 ile 2013 yılından beri görülen en yüksek seviyeyi kaydetmişti. Çekirdek enflasyon da yüzde 12,64 ile tarihin en yükseğini kaydetmişti. Bu veriler ışığında yorum yapan uzmanlar, aylık bazda azalma görürken yıllık artışa bekliyorlar.
Gizem Öztok Altınsaç’ın yaptığı değerlendirmelerden edindiğimiz bilgilere göre; aylık enflasyon yüzde 1,6 – 1,7 olabilir.Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi olan Gizem Öztok Altınsaç, yıllık enflasyon rakamının ise yüzde 14’ün üzerinde olabileceğini dile getirdi. Bunun nedenini ise “çünkü yüklü bir kur geçişkenliği var, ben yüzde 14,3 civarında bir yıllık enflasyon bekliyorum,” şeklinde açıkladı. Altınsaç, enflasyonda en kötüsünün görülmediğini de ifade ederek, yüzde 15 üzerinin görülme ihtimalinden bahsetti. 2 ay sonra kurda yeni bir hareketlenme veya yeni zam görülmezse; Temmuz – Ağustos aylarında görülebilecek yüksek rakamlardan itibaren düşüş olabileceğini söyledi.
TCMB’nin Haziran Beklenti Anketi‘ne göz attığımızda, TÜFE beklentisinin bu anket döneminde yüzde 0,82 olduğunu görüyoruz.
Bir önceki anket dönemde ise Haziran ayı TÜFE beklentisi yüzde 0,49’du. Temmuz ayı için TÜFE beklentisi ise bir önceki ankette yüzde 0,51 iken, bu anket döneminde yüzde 0,69 olarak belirlenmiştir. Ağustos ayına ait TÜFE beklentisi ise yüzde 0,54’tür.
TCMB Haziran Beklenti Anketi’nde, cari yıl sonu TÜFE beklentisi ise bu anket döneminde yüzde 12,28 oranına yükselmiştir.
Bir önceki anket döneminde beklenti yüzde 11,07 idi. 12 ay sonra TÜFE beklentisi ise bir önceki ankette yüzde 10,15 oranındayken, bu anket döneminde yüzde 10,47’ye yükselmiştir. 24 ay sonraki TÜFE beklentisi ise önceki ve bu anket dönemlerinde sırası ile yüzde 8,98 ve yüzde 9,18 olarak belirlenmiştir. Gözler yarın açıklanacak gerçek rakamlarda olacak.
Şimdi Twitter’da enflasyon üzerine yapılmış kullanıcı yorumlarına göz atalım:2003’den bu yana Ak Parti hükümetinin ekonomi karnesi:
-Enflasyon ort. çok yükselmemiş, büyüme güçlü ve kamu borcunu düşürmüşler.
-TL’nin gücü ve dış borç konusunda sınıfta kalmışız. pic.twitter.com/d4SbTS3f1N— Güzem Yılmaz Ertem (@guzemyilmaz) 30 Haziran 2018
Geçen yıla göre Q3’te 1,8 puan ve Q4’te 1,2 puan artarak 2018 yıl sonunda %14’ün üzerinde olması ihtimali yüksek görünüyor.
Haziran ayında yıllık enflasyonun 1 puanın üzerinde gelmesi muhtemel. 2003’ten beri (TUİK aylık TÜFE verisi ancak bu kadar geriye gidiyor) en yüksek değer !— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) 2 Temmuz 2018
İstanbul’daki fiyat artışına göre biraz sonra açıklanacak Türkiye’deki enflasyon oranı %13,50-14,0 aralığına çıkabilir.
Bu sabah kurlarda yaşanan artışın bir nedeni de bu olsa gerek. pic.twitter.com/qh0LrYMjNk— ibrahim Kahveci (@Kahvecibrahim) 2 Temmuz 2018
Diyelim piyasadaki tek mal 10 yumurta. Piyasadaki toplam para da 10 TL. 1 yumurta=1 TL. 10 TL daha sürersen piyasaya 1 yumurta=2 TL olur. Yani %100 enflasyon. Mal aynı mal ama fiyatı şişiyor. Enflasyonun kelime anlamı da şişmek demek zaten.
— Ali Ihsan Goker (@aihsan_goker) 26 Haziran 2018
Doğalgaz’a, kredi kartı gecikme faizlerine, sigaraya zam geldi.. Üstelik bu zamlar 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giriyor ki 6 aylık enflasyon artıp maaşlara aynı oranda zam gelmesin diye.. Oyna devam.. pic.twitter.com/mPNXNAUiHD
— oLi (@0ligan) 2 Temmuz 2018
Şimdi burada şunu sormak lazım: Bir ülkede resmi enflasyon %12,5 ise nasıl oluyor kredi faizleri %25-30 aralığında geziniyor? Ya resmi enflasyon gerçeği yansıtmıyor ya da faizler…
— Ali Ihsan Goker (@aihsan_goker) 30 Haziran 2018
Yapılan zamlar neden 1 Temmuz itibarı ile yürürlüğe girecek?
30 Haziran’da girse, 6 Aylık enflasyon rakamına dahil olup, maaşlara aynı oranda zam yapılacak olması sebebinden olabilir mi ? 🤔— Levent Özeren (@lvntozrn) 1 Temmuz 2018
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.