
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün yaptığı duyuruda kamu bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla kullanılmak üzere toplam 3.7 milyar Euro’luk Devlet İçi Borçlanma Senedi (DİBS) ihraç edeceğini bildirdi.
Alınan kararın 10 Nisan’da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 paketinde yer alan maddeye istinaden gerçekleştiği açıklandı.
Hazine, kamu bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla net 3,3 milyar Euro tutarında DİBS ihracı yapacağını duyurdu.Kamu sermayeli katılım bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla ise nominal 400 milyon Euro’luk DİBS ihracı yapılacağı bildirildi. Kurum tarafından yapılan açıklamada yeni ekonomik reform paketine yönelik; “Bankacılık sektörünün sermayesinin güçlendirilmesi amacıyla çeşitli aksiyonların alınacağı kamuoyu ile paylaşılmış olup, bu kapsamda kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar tamamlanmıştır.” ifadesine yer verildi.
Bu doğrultuda kamu bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla 24 Nisan 2019 valör tarihli olmak üzere net 3,3 milyar Euro tutarında, 5 yıl vadeli, yıllık %4,61 faizli, kuponsuz DİBS ve nominal 400 milyon Euro tutarında, 5 yıl vadeli, faiz ödemesiz DİBS ihraç edileceği açıklandı.
Söz konusu işlemlerde Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) aracı olarak görev alacağı belirtildi.Bakanlık tarafından ikrazen özel tertip DİBS’lerin Piyasa İstikrar ve Denge Fonu’na (PİDF) ihraç edileceği bildirildi. Söz konusu işlem sonucunda elde edilen DİBS’ler kamu bankalarına satılarak nakit kaynak temin edilmiş olunacak. Bu kaynakların ise sermaye benzeri tahvillerin satın alınması amacıyla veya sermaye benzeri kredi kullandırılması amacıyla kullandırılması hedefleniyor.
İhraç edilecek DİBS’lerin bankaları dağılımları ise şu şekilde açıklandı; Ziraat Bankası 1,4 milyon Eoru, Halkbank 900 milyon Euro, VakıfBank 700 milyon Euro, Emlak Katılım 200 milyon Euro, Eximbank 150 milyon Euro, Kalkınma Bankası 150 milyon Euro, Ziraat ve Vakıf Katılım 100’er milyon Euro.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün gerçekleştirdiği ihalede 3,2 milyar lira borçlandı.Bakanlık bugün yaptığı ihalede 728 gün vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirerek, piyasaya toplam 3 milyar 216,4 milyon lira borçlandı. Söz konusu ihalede basit faiz oranı %21,07, bileşik faiz oranı %22,18 oldu.
Nominal teklif 2 milyar 512 milyon lira olurken, nominal satış 1 milyar 310 milyon, net satış ise 1 milyar 306,4 milyon lira olarak kaydedildi. Kamu kuruluşlarından 950 milyon liralık teklif geldi ve tamamı karşılandı.