Hepimizin hayatında kaçarcasına uzaklaşmak istediğimiz sorunlar yok mu? Ya da birçoğumuz aslında sonsuza dek görmek istemediğimiz insanlara katlanmıyor muyuz? Veya bize zarar veren bir sürü kötü alışkanlığa sahip değil miyiz? Elbette, sahibiz. Yani hemen hepimiz bir şeylerden kurtulmak istiyoruz.
Bir şeyleri hayatımızdan elimine etmeye çalışıyoruz. Hatta bunun için planlar yapıyoruz. En ince detayına varana kadar olabilecekleri tek tek hesaplıyoruz. Cesaretimizi topluyor ama iş harekete geçmeye geldiğinde ne yazık ki aynı istikrarı gösteremiyoruz. Çünkü bir şeyler bizi yolumuzdan alıkoyuyor.
Yersiz korkular, gereksiz gamlı baykuşluklar, tembellikler, negatif düşünceler ve benzerleri yüzünden “bırakma, sona erdirme, terk etme” eylemlerini maalesef hayatımızı güzelleştirmek için kullanamıyoruz. Aslına bakarsanız, verdiğimiz bu karar tek kelimeyle bir saçmalık! Zira bırakmaktan korkarak kendimize zarar vermeye devam ediyoruz. Yani biz hayatımızı zorlaştıran şeylerden kurtulmayı seçmek yerine onların bizi mutlu ve başarılı bir yaşamdan uzaklaştırmasına izin veriyoruz. Daha doğrusu; veriyorduk diyeyim.
Şimdi bizi yolumuzdan alıkoyan şeyler üzerine konuşacağız. Umuyorum pek çok kişinin “bir şeyleri değiştirebilmek” için ilk adımı atmasını sağlayacağız. Bunun için de ilk olarak sorunun altında yatan nedenleri inceleyeceğiz.
İşte size zarar veren davranışlardan, insanlardan ya da başka şeylerden vazgeçemeyişinizin nedenleri:
Kolay Olmadığını Düşünüyorsunuz!
Çünkü hayatınıza ne kadar zarar verirse versin, bırakmak istediğiniz o şeye bir şekilde alışmışsınız. Ve bildiğiniz gibi alışkanlıkları devam ettirmek çok ama çok kolaydır. O alışkanlık aslında size zarar verse bile siz bunu göremezsiniz. Örneğin; yıllardır çalıştığınız ama hep stres yaşadığınız iş yerinizden bir türlü ayrılamazsınız. Çünkü alıştığınız için kopamazsınız. Her ne kadar sizi yıpratsa da oradan uzak kalma düşüncesi size oraya katlanma düşüncesinden daha kolay gelir.
İlginizi Çekebilir: Hayatınızı Olması Gerekenden Zor Bir Hale Getiren Alışkanlıklar
Kimse Yapabileceğinize İnanmıyor!
Siz de doğal olarak onlardan etkileniyorsunuz. Zaten eksik olan özgüveniniz etrafınızdaki insanların sözleriyle biraz daha sarsılıyor. Hayatınıza zarar veren şeylerle yaşamaya devam ediyorsunuz. “Asla yapamazsın, boşuna uğraşma, düzenini hiç boş yere bozma, yıllardır bildiğin iş, nihayetinde onunla yaşamaya alışmışsın…” gibi sözlerle atmak istediğiniz adımları atamıyorsunuz.
Başkalarının sözlerini o kadar umursuyorsunuz ki gerçekte ne istediğinize bile karar veremiyorsunuz. Oysaki yapmanız gereken şey; etrafınızdaki herkese başarılı olabileceğinizi kanıtlamaktır. Böylece onları utandırırken, benliğinizin bilincine de varmış olursunuz.
Tavsiye İçerik: Kendinizden Şüphe Ettiğinizde Hatırlamanız Gereken Önemli Noktalar
Yeniliklerden Korkuyorsunuz!
Hani derler ya; “gelen gideni aratır” diye! Bunu yaşamaktan korkuyorsunuz! Yenilik yapmaktan, alışmış olduğunuz düzenin bozulmasından ve o değişikliğin size eskiyi aratacağından korkuyorsunuz. Örneğin; size zarar veren ilişkinizi bitirmek için gereken adımı bir türlü atamıyorsunuz. Çünkü uzun süreli bir ilişkiden sonra yeni bir ilişkiye başlamanın yolları sizi korkutuyor. Tanışacağınız yeni kişiden sonra eski sevgilinizi özleyeceğinizi zannediyorsunuz. Her şeye, herkese alışılabileceği gerçeğini göz ardı ediyorsunuz.
Konfor Alanınızda Kalıp Mutsuz Olmak Daha Kolay Geliyor!
Çünkü adı üstünde, orası konfor alanınız! Yani kendinizi güvende hissettiğiniz sınırlı bölge! Görünmez hudutları olan ve bir anlamda sizin hapishaneniz olan mekan! Hayatınızı zorlaştıran şeylerden kurtulamayışınızın diğer nedeni de bu! Çünkü konfor alanınızda kalıp mutsuz olmak, diğer seçeneğe göre çok daha kolayınıza geliyor. Çünkü mutsuz olsanız da alışmış olduğunuz sorunlarla başa çıkmaya çalışmıyorsunuz. Bu seçiminizle hayatınızı güzelleştirme şansını geri teptiğinizi ve konfor alanınızdan çıkmayarak edinebileceğiniz yeni deneyimlere karşı kendinizi kapattığınızı bilmelisiniz. (Konfor alanının dışına çıkmak için yapılması gerekenleri buradan öğrenebilirsiniz.)
Başarısız Olmaktan Korkuyorsunuz!
Hayatınızı kötü yönde etkileyen şeylerden kurtulamamanızın bir diğer nedeni de başarısızlık ihtimali! Çünkü çıktığınız yoldan eliniz boş bir şekilde dönmekten ölesiye korkuyorsunuz. Çünkü yapmak istediğiniz şeyin kolay olmadığını biliyorsunuz. Ve her şeyde olduğu gibi bunda da bir başarısızlık ihtimali var! Peki, ama başarısızlıktan neden korkuyorsunuz? Bu konudaki endişeniz insanların sizinle alay etmesi mi? Veya başkalarına “yapamadım, başaramadım” demekten mi çekiniyorsunuz?
Sonuçta; elde edeceğiniz olumsuz sonucun başarısızlık olabilmesi için sizin onu başarısızlık olarak nitelendirmeniz gerekiyor. Yani ancak siz onu başarısızlık olarak gördüğünüzde başarısızlık olur. İşte bu nedenle; hayatınıza zarar veren şeyleri terk etmek için harekete geçtiğinizde karşılaşacağınız sonuçtan korkmamalısınız. Onu başarıdan önce elde ettiğiniz işe yaramayan bir yol olarak görmeyi öğrenmelisiniz. Tıpkı ampulü bulmadan önce 9999 kez işe yaramayan yol bulduğunu söyleyen ünlü mucit Thomas Edison gibi!
Bunu da İnceleyin: Zeki Ama Başarısız Olmanıza Sebep Olan Hatalar
Ne Cesaretiniz Ne de Gücünüz Var!
Ne cesaretiniz ne de gücünüz var! Bunu ta içinizde hissediyorsunuz. Kendinizden emin olamadığınız için de yapmanız gereken değişiklikleri yapamıyorsunuz. Etrafınızdaki zararlı otlardan kurtulamıyorsunuz. Sizi dibe sürüklemekten başka bir işlevi olmayan negatif yaklaşımları zihninizden uzaklaştıramıyorsunuz. “Bir daha aynı şeyi asla yapmayacağım” dediğiniz zayıflıklarınızı terk edemiyorsunuz. Çünkü “ben bunu yapabilirim” diyecek kadar cesur değilsiniz.
Aynı şekilde, o kadar uğraşacak gücünüz de yok! Öyle bezgin bir şekilde sizi sizden alan kötü yaklaşımlarınızla hayatınızı devam ettirmeye çalışıyorsunuz. Motivasyonunuzu yükseltmek için gram çaba harcamıyorsunuz. Ve bu nedenle de “yenilenler” arasındaki yerini alıyorsunuz. İstediğini almaktan korkan insanlar grubuna katılıyorsunuz. Hayatın böyle yılgın kişilere çok daha acımasız davrandığı gerçeğini yaşayarak tecrübe etmek durumunda kalıyorsunuz.