
2019 yılının Aralık ayında Çin’de başlayan yeni tip coronavirüs şu ana kadar 36 milyon 401 bin insana bulaştı. 1 milyon 60 bin insanın hayatını kaybettiği salgını kontrol altına almak için alınan ilk tedbirler arasında seyahat ve uçuş yasağı yer alıyordu.
Getirilen kısıtlamalar turizm sektörüne tarihinin en büyük darbesini vururken, hava yolu şirketleri de zorlu bir sınav veriyor. Yapılan araştırmaya göre bu yıl 43 ticari hava yolu şirketi, pandemi nedeniyle faaliyetlerini tamamen durdurdu.
Seyahat veri şirketi Cirium’dan Rob Morris, pandeminin hava yolu şirketleri üzerinde yarattığı etkinin çok büyük olduğunu söyledi.Over 40 airlines have failed so far this year — and more are set to come https://t.co/32d2ZKB7I9
— CNBC (@CNBC) October 8, 2020
Yapılan değerlendirmede hükümet desteklerinin bazı şirketleri iflastan kurtardığı ancak birçoğunun sınavı geçmede başarısız kaldığı belirtildi. Cirium verilerine göre Ocak ayından bu yana 43 şirket operasyonlarını tamamen durdurdu veya askıya aldı.
Bir başka analist Brendan Sobie, hükümet destekleri olmasaydı bu krizin etkisinin çok daha ağır olacağını dile getirdi. Yapılan desteklere rağmen yılın geri kalanı için tablonun çok da iyimser olmadığı aktarıldı.
Çoğu hava yolu şirketi için yılın ilk ve son çeyreğinin zaten en zor dönemler olduğu, buna bir de pandemi eklenince daha fazla sorun yaşanmasının kaçınılmaz olduğu söylendi.
Salgının etkilerini sarmaya çalışan hava yolu şirketleri için bu yılın son, 2021’nin ilk çeyreğinde daha fazla başarısızlık bekleniyor.
Hava yolu şirketlerinin en önemli hedefinin, her ne olursa olsun hayatta kalmak olduğunu söyleyen Morris, karamsar tabloya rağmen toplu iflaslar beklemediğini aktardı. 2018 yılında 406, 2019’da 431 ve 2020 yılında 485 uçağın arızalar nedeniyle boşta kaldığını açıkladı. Pandeminin etkileri başlı başına hissedilirken, diğer yerel sorunların da şirketleri iflasa sürükleyebileceği kaydedildi.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Genel Müdürü Alexandre de Juniac, hava yolu şirketlerinin pandemi nedeniyle büyük bir kriz içinde olduğunu söyledi. Yılın geri kalanında şirketlerin ortalama olarak 77 milyar dolar kaybetmesi bekleniyor.
Salgının başından bu yana ayda ortalama 13 milyar dolar kaybeden sektör için krizin etkilerinin hala devam ettiği bildirildi. 2020’nin ikinci çeyreğinde kaydedilen toplam kaybın 51 milyar doların üstünde olduğu söylendi.
Testler yapılmaya ve vakalar artmaya devam ettikçe yeni kısıtlamaların getirileceği ve sektör için krizin giderek derinleştiği bildirildi. Hükümet desteklerinin sektöre nefes aldırdığı ve şu ana kadar 160 milyar dolarlık yardım yapıldığını açıkladı. Fakat geçtiğimiz haftalarda biten desteklerin devamı için hükümetlere çağrıda bulundu.