Harvard Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Kenneth Rogoff, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bir merkez bankasından daha çok şey yapmak zorunda olduğunu savundu. Rogoff, ECB’nin işinin Federal Rezerv Sistemi’nden (FED) daha zor olduğunu ileri sürdü.
Türkiye’de uygulanan para politikasını da değerlendiren ekonomist, Türkiye Merkez Bankası’nın (TCMB) bağımsızlığını kaybettiğini iddia etti. Merkez bankalarının bağımsızlığını korumasının, birçok ülkede kurumsal ve ekonomik istikrarı bir arada tutan şey olduğunu ifade etti.
Prof. Kenneth Rogoff açıklamasında, Türkiye’nin enflasyon oranının çok yüksek olduğuna da vurguda bulundu.
Globalleşme Sürecinde Değişiklikler Dramatik Gelişmeyecek
Davos’ta Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulunan Rogoff, globalleşmenin geleceğini değerlendirdi. Globalleşmeye alakalı çok fazla konuşmalar olduğunu ancak değişikliklerin sanıldığı kadar dramatik gelişmeyeceğini belirtti.
Uzun vadede tersine globalleşmeden bahsedildiğini söyleyen Rogoff, dünyanın Çin’deki üretime hala çok fazla bağımlı olduğuna dikkat çekti.
Bloomberg HT tarafından gelen, “Merkez bankaları tekrar sıkılaşmaya gidebilecek mi?” sorusunu da yanıtladı. Rogoff, 2022’nin merkez bankaları için zor bir yıl olduğuna işaret etti.
Merkez bankalarının sıkılaşmayı uzun vadede yapmayı planladığını öne süren Rogoff, bankaların faiz oranlarını arttırdığında hızlı bir şekilde borsa ve konut fiyatlarını etkilediğini kaydetti.
Faiz artışlarının reel sektördeki etkisinin görülmesi için üç çeyrekten bir buçuk yıla kadar artışların devam etmesi gerektiğini söyleyerek fikir beyan etti.
ECB, İtalya ve İspanya’nın Borçlarını İdare Etmek Zorunda
ECB’nin İtalya ve İspanya’nın da borçlarını idare etmek zorunda kaldığını iddia eden Rogoff, ECB’nin bir merkez bankasından daha çok şeyi yapmak zorunda olduğunun altını çizdi.
Küresel ekonominin yeni bir dönüm noktasına girdiğini söyleyen Rogoff, artık ultra düşük faiz oranlarının olmayacağını ve bu sene faiz oranlarının düşük olmasını beklemenin iyimser olduğunu ekledi.