
Yaz aylarında spekülatif kur ataklarını bahane eden birçok firma, bu durumu bir fırsat bilerek etiketlere hiç de makul olmayan oranlarda zam uyguladı. Ticaret Bakanlığı aylardır süren yoğun çalışmalar ve alınan önlemler sayesinde haksız fiyat artışı yapan firmalara nefes aldırmadı. Fiyat artışları kapsamında 77 bin 386 ürünün denetimi yapılırken, bu çalışmanın olumlu sonuç verdiği açıklandı.
Market fiyatlarında fahiş oranlarda yapılan zamlarla mücadeleye tüketiciden de tam destek geldi. Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı Haksız Fiyat Artışı (HFA) mobil uygulaması 56 bin kullanıcının cihazına indirilirken, binlerce şikayet ve başvuru geldiği belirtildi.
Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayında yaşanan döviz dalgalanmasını kullanarak, aşırı kar sağlamak isteyen fırsatçılara göz açtırmıyor.Elde edilen bilgilere göre; fiyat artışlarının yoğun olduğu 30 Ağustos – 23 Ocak tarihleri arasında Ticaret Bakanlığı’nın ALO 175 Tüketici Danışma Hattı’na 62 bin 318 başvuru geldi. 1 Ocak – 20 Ocak tarihleri arasında günlük 70’e inen başvuru sayısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyarısı üzerine yeniden ortalama 179’a yükseldi.
Hükümetin çağrılarına kulak veren tüketici, haksız fiyat artışı ile mücadelede oldukça etkin bir rol üstlendi. Kasım ayında devreye alınan HFA mobil uygulamasıyla, vatandaşlar haksız fiyat artışı olduğunu düşündüğü ürünün fotoğrafını çekerek sisteme yükledi ve şikayetlerin ilgili birimlere gitmesini sağladı.
HFA bildirimleri ile mobil uygulama üzerinden toplamda 14 bin 471 şikayet kaydedildi.Daha önceden bizzat il müdürlüklerine giderek yapılan başvurular bu uygulama sayesinde çok daha kolay bir hal aldı. Tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği mobil uygulama 23 Ocak itibarıyla yaklaşık 56 bin kullanıcı tarafından indirildi ve uygulama üzerinden söz konusu tarihe kadar 7 bin 348 başvuru alındı. ALO 175 Tüketici Danışma Hattı’ndan oluşturulan HFA bildirimleri ile oluşturulan şikayetler ise 14 bin 471 olarak açıklandı.
Söz konusu başvuruların %55 gibi büyük bir oranının gıda ürünleri, %10’unun temizlik ve %9’unun bebek ürünlerindeki fiyat artışı şikayetlerinden oluştuğu bildirildi. Mobil uygulama üzerinden yapılan başvurular en fazla İstanbul’dan geldi. İllere göre dağılım incelendiğinde; 2 bin 423 başvurunun İstanbul’da, 885 Ankara’dan, 358 İzmir’den, 320 Bursa’dan ve 265 Kocaeli’den geldiği belirtildi.