
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövize yönelen ilgiyi azaltmak ve Türk lirasına geçişi hızlandırmak amacıyla yeni makroihtiyati adımlar açıkladı.
Son düzenlemelere göre, bankaların yabancı para mevduatlara ayırmak zorunda olduğu karşılık oranları tüm vadeler için 200 baz puan artırıldı. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerin bir yıla kadar vadeli döviz cinsinden repo işlemleri için zorunlu karşılık oranı da 400 baz puana çıkarıldı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, dövize olan yüksek talebin bu adımların arkasındaki temel neden olduğunu vurguladı.
Kara, Merkez Bankası’nın yeni düzenlemeleriyle TL mevduatın cazibesini artırmayı, rezervleri güçlendirmeyi ve ihracatçıların döviz satışını teşvik etmeyi hedeflediğine işaret etti.
“Bu önlemlerin sonucu olarak TL mevduat faizlerinde artış görmeyi bekliyoruz, bu da döviz üzerindeki baskının bir miktar hafiflemesine katkı sağlayabilir” diyen Kara, TCMB’nin benzer adımları geçmişte de attığını hatırlattı.
2021-2023 döneminde faizlerin siyasi baskıyla düşürülmesine rağmen kuru kontrol altında tutmak için makroihtiyati tedbirlerin devreye alındığını anımsatan Kara, bu kez doğrudan faiz indirimi olmasa da, alınan önlemlerin yine siyasi gelişmelerin yarattığı ekonomik baskıyı sınırlamaya yönelik olduğunu dile getirdi.