HAK-İŞ sendikası tarafından Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında bildiri hazırlandı. Bildiride, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının katılımcı bir anlayışla yeniden belirlenmesi gerekliliğinin altı çizildi. Sendika, bütün kamu çalışanlarının Kamu Çerçeve Protokolü’ne dahil edildiği bir modelin getirilmesi talebinde bulundu.
kolayca yatırım yapın
Türkiye’nin birliği, bütünlüğü ve emeğin geleceği için HAK-İŞ olarak mücadele verildiğinin vurgulandığı bildiride, “İşsizlik ve gelir endişesi olmayan onurlu bir hayat için birlik, dayanışma ve beraberlik ruhu ile meydanlarda sizlerin güçlü sesi olmaya devam edeceğiz.” ifadeleri yer aldı.
Bütün Çalışanlar Korunmalı
HAK-İŞ, bütün çalışanları ve toplu sözleşme düzenini koruyacak, çalışanların aileleriyle insanca yaşamasına imkan tanıyacak ücret düzenlemelerinin yapılmasını talep etti.
Milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak edilen payın alınması için bireyi esas alan düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulması gerekliliğine yer verilen bildiride, emekli aylığının alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi ve tüm emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunması istendi.
Bildiride ayrıca vergi oranlarının düzenlenmesi ve kriz sürecinde tüm ücretlilerden alınan vergi oranının yüzde 10 olarak belirlenmesi talep edildi.
Talepler arasında aile yükümlülüklerini dikkate alan bir vergi sistemi, kapsam dışında kalan işçilerin kadroya alınabilmesine imkan sağlayacak bir düzenlemenin yapılması, kadroya geçen işçilerin tayin, becayiş haklarının verilmesi yer aldı
Bütün kamu çalışanlarının Kamu Çerçeve Protokolü’ne dahil edildiği bir model ile 6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alamayan belediye şirketlerinde çalışanların da kamu işçilerinin kapsamına dahil edilmesi talep edildi.
Kadın, Genç ve Engelli İstihdamı
HAK-İŞ bildirisinde, kamuda çalışan geçici işçilerin daimi işçi kadrolarına geçirilmesi konusunda taleplerinin tam olarak gerçekleşmesi için mücadelenin süreceği kaydedildi.
Mevsimlik kamu işçilerinin hizmet akitlerinin askıda olduğu sürelerde hak kayıplarının engellenmesine yönelik hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep edildi. Bildiride, engelli ve yaşlı bireyler başta olmak üzere tüm kırılgan gruplar için güvenli ve erişilebilir şehirler istendiği belirtildi.
Açıklamanın devamında, “Kadın, genç ve engellilerin istihdamının artırılmasını istiyoruz. İşe giriş imkanlarının ve istihdamda kalıcılıklarının geliştirilmesini istiyoruz. Kadına yönelik şiddet ve tacizin son bulmasını istiyoruz. Çocuk istismarının ve çocuk işçiliğinin önlenmesini istiyoruz.” ifadeleri yer aldı. HAK-İŞ’in bildirisi 1 Mayıs’ta meydanlarda okunacak.