
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, The Economist’in Sürdürülebilirlik Haftası’na video bağlantısı aracılığıyla yaptığı açıklamada kömür hakkında sert konuştu.
Özel sektörde kömürü halen finanse edenlerden hesap sorulması gerektiğini belirterek; “kömüre verdikleri destek, dünyaya yalnızca iklim hedeflerine mal olmakla kalmaz” diyerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Guterres: Kömür Aptalca Bir Yatırım
Kömürün aptalca bir yatırım olduğunu ekledi. Bunun milyarlarca dolarlık varlığın karaya oturmasına yol açtığını dile getiren Guterres, iklim krizinin önemini vurguladı. Fosil yakıt sübvansiyonlarını sona erdirmenin ve petrol-gaz araştırmalarının genişlemesini durdurmanın zamanının geldiğini aktardı.
Ancak en hırslı eylemin bile durumun zaten kötü olduğu gerçeğini ortadan kaldırmayacağını da belirtti. Durumun pek çok durumda ve pek çok yerde, geri dönüşü olmayan bir şekilde kötü olduğunu ekledi.
Guterres’in konuşması, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek istediğini söyleyen hükümetlerin karşı karşıya olduğu büyük görevin altını çizdi. 1.5’i canlı tutmak amacıyla Guterres, bunun nasıl başarılabileceğine dair geniş bir vizyon ortaya koydu.
Guterres 1.5 ile Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı endüstri öncesi seviyelere kıyasla 2’nin çok altında, tercihen 1.5 santigrat dereceyle sınırlama hedefine atıfta bulundu. Hızlı, adil ve sürdürülebilir bir enerji geçişinin yanı sıra, kömür ve diğer tüm fosil yakıtların kullanımdan kaldırılmasının hızlandırılması gerektiğini söyledi.
“Mevcut ulusal taahhütlere göre, küresel emisyonların 2020’lerde neredeyse yüzde 14 artması bekleniyor. Yalnızca geçen yıl, küresel enerjiyle ilgili CO2 emisyonları yüzde 6 artarak tarihteki en yüksek seviyelerine ulaştı. Kömür emisyonları rekor seviyelere yükseldi. İklim felaketine karşı uyurgezerlik yapıyoruz.”
Rusya Savaşı Fosil Yakıtlara Bağımlılığı Artırabilir
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve bunun geniş kapsamlı etkileri hakkında da sert açıklamalarda bulundu.
Rusya’nın Ukrayna’daki savaşından kaynaklanan serpintinin, küresel iklim gündemi üzerinde önemli etkilere sahip küresel gıda ve enerji piyasalarını alt üst edebileceği konusunda uyardı.
Büyük ekonomiler Rus fosil yakıtlarının yerini almak için uğraşırken, kısa vadeli önlemlerin uzun vadeli fosil yakıt bağımlılığı yaratabileceğini ve pencereyi 1,5 derece için kapatabileceğini söyledi.
“Ülkeler, fosil yakıt arzı açığı nedeniyle o kadar tüketilebilir ki bu nedenle fosil yakıt kullanımını azaltma politikalarını ihmal edebilir. Ve bu delilik: Fosil yakıtlara bağımlılık karşılıklı garantili yıkımdır.”
Guterres’in yorumları, Avrupa Birliği dahil birçok büyük ekonominin Rus hidrokarbonlarına olan bağımlılıklarını azaltmanın yollarını bulmaya çalıştığı bir zamanda geldi. Mevcut tablo endişeleri artırırken geçen hafta Uluslararası Enerji Ajansı, petrol talebini düşürmeye yardımcı olmak için 10 maddelik bir plan sundu.