Jeopolitik istihbarat şirketi Stratfor’un taktik analizden sorumlu başkan yardımcısı Scott Stewart, sosyal ağ devlerinin ve kullanıcılarının, online radikalizm konusunda yetkilileri harekete geçirme sorumluluklarını paylaşmaları gerektiğini söyledi.
“Sosyal medya ve internet sayesinde bugün, teröristler temek olarak kendi kitle iletişim araçlarına sahip olabiliyorlar ve hiç şüphesiz bu yeteneği onlardan almak için çok daha fazlasının yapılması gerekiyor” diyen Stewart’ın yorumları, Yeni Zelanda’daki bir silahlı saldırganın 50 kişiyi öldürmesi ve saldırıyı canlı olarak yayınlaması üzerine geldi. Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı için özel ajan olarak çok sayıda terör soruşturmasına katılan Stewart, geçmişte teröristlerin mesajlarını yaymak için kitle iletişim araçlarına güvendiğini ancak internetin gündemlerini yaymalarını daha da kolaylaştırdığını vurguladı.
Yapılması gereken şeylerden birinin insanların, olayların gelişmekte olduğunu gördüğünde haykırmaları gerektiğinin olduğunu söyleyen Stewart, bunun küçümsense de işe yaradığını aktardı.Ayrıca insanların radikalizm olaylarını sosyal medyada, sohbet odalarında ve hatta gerçek hayatta rapor edebilmeleri için araçlar sağlanması gerektiğinin üzerini çizdi. Ve bu durumu; “bence herkes biraz sorumluluğu paylaşıyor” ifadeleriyle açıkladı. Burada geçtiğimiz Cuma Yeni Zelanda’da yaşanan ve Başbakan Jacinda Ardern’in terör eylemi olarak açıkladığı saldırı akıllara geldi. Associated Press saldırganın göçmenlerden nefret eden beyaz bir milliyetçi olduğunu ve Avrupa’da Müslümanlar tarafından yapılan saldırılara maruz kaldığını belli eden uzun bir belge bıraktığını bildirmişti.
Videonun kopyalarının Twitter, YouTube ve Facebook’un sahip olduğu Whatsapp ve Instagram’da dolaştığı da söylenmişti. Haliyle olay, pek çok kişinin sosyal medya devlerine online aşırılıklar konusunda bir şeyler yapılması için harekete geçme çağrısında bulunmasına yol açtı. Facebook ise saldırıdan sonraki 24 saat içinde 1.5 milyon videonun küresel olarak kaldırıldığını, 1.2 milyon videonun da yükleme sırasında engellendiğini açıklamıştı.
Sosyal medya devi bir dizi tweette, videonun grafik içeriği gösterilmeyen tüm düzenlenmiş sürümlerini de kaldırdığını duyurmuştu. Burada, sosyal ağ devinin şirketin hizmet şartlarını ihlal eden videoları daha hızlı filtrelemesine yardım edecek yapay zeka çipleri üzerinde çalıştığı yönündeki iddialar hatırlatıldı. Son olarak Yeni Zelanda Başbakanı Ardern’in kendi adına canlı yayın konusunda Facebook ile görüşme yapmayı planladığını dile getirdiği söylendi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.