Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Güney Koreli Coupang’ın Başarısı, Amazon’un Bu Pazara Neden Giremediğini Gösteriyor!

Güney Kore’nin Amazon’u olarak da adlandırılan Coupang, hızlı yükselişiyle göz dolduran startuplar arasında gösteriliyor. Peki, Amazon Güney Kore pazarına girerse Coupang’ı yenebilir mi?
Güney Koreli Coupang’ın Başarısı, Amazon’un Bu Pazara Neden Giremediğini Gösteriyor!
HABER GİRİŞ

3 milyar doların üzerindeki yıllık satışlarıyla Güney Kore’nin en büyük online perakendecisi olan Coupang, hızlı yükselişiyle dikkatleri üzerine çeken bir startup şirketi. 2010 yılında Bom Suk Kim tarafından kurulan Coupang, 2015’te Softbank’tan 1 milyar dolarlık yatırım almıştı.

Hatta o zamanlarda Softbank’ın başkanlığını yapan Nikesh Arora tarafından “dünyanın en hızlı büyüyen ve yıkıcı etkiye sahip girişimlerinden bir tanesi” sözleriyle tanımlanmıştı. Keza Coupang da sonraki süreçte yükselişini devam ettirerek hakkında söylenenlerin karşılığını fazlasıyla vermişti, vermeye de devam ediyor.

Güney Koreli e-ticaret devinden yapılan açıklamaya göre 51 milyonluk ülke nüfusunun yarısı, Coupang’ın mobil uygulamasını kullanıyor.

Güney Kore'nin Yarısı Coupang Kullanıyor Ve şirket Güney Kore’de tüm zamanların en hızlı büyüyen ve en iyi finanse edilen e-ticaret sitesi olarak anılıyor.

Rekabetçi e-ticaret alanının tekelini elinde bulunduran Coupang, Güney Kore’de rakip tanımayarak payını her geçen gün biraz daha artırıyor. İşte tam da bu nedenle; Amazon Güney Kore’ye girme konusunda tedirginlik yaşıyor.

Sonuçta; Coupang CEO’su Bom Suk Kim’in de dediği gibi Amazon’un e-ticaret devinin önüne geçmesini sağlayacak hiçbir ayrıcalığı bulunmuyor.

Coupang CEO’su Bom Suk Kim Açıklamaları Aksine rakiplerini hızlı teslimat özelliğiyle gerisinde bırakan Amazon, Coupang’a kıyasla bu alanda epey bir geride kalıyor.

GCM Yatırım Banner

Örneğin; Coupang’dan alışveriş yapan bir kullanıcı üründen memnun kalmadığında telefonundaki uygulamasından birkaç tıklama yaparak onu kapısının önüne bırakıyor ve yalnızca saatler içerisinde ürün geri alınarak para iadesi yapılıyor.

Müşteri bunu yaparken kutu, fatura ya da etiket gibi ayrıntılarla da uğraşmıyor, ürünü kapısının önüne bırakması yeterli oluyor.

Coupang Müşteri Memnuniyetine Verdiği ÖnemTechforKorea sitesinin kurucusu Sehwan Choi bu durumu; “Amazon bir e-ticaret şirketi olarak gücünü hızlı teslimattan alıyor, ancak halihazırda bütün Koreli şirketler uygun ücretler karşılığında bir gün sonra ya da aynı gün içinde kargo hizmeti veriyor” sözleriyle açıklıyor.

Coupang kurucusu da “bütün mesele müşterinin stresini azaltmak” diyerek, şirketin satın alma ve geri iade süreçlerini müşteriler için olabildiği kadar kolay hale getirmeye çalıştığını belirtiyor.

Bunun paketin içindeki dolgu malzemesini azaltmak ve paketin teslimat kamyonunun neresine yerleştirileceğini bilmek gibi detayları da kapsadığını söylüyor.

Coupang Güney Kore Pazarını Domine EdiyorAyrıca müşterinin isteklerini fazlasıyla önemsediklerini belirtiyor. Mesela; kapı zilinin çalınmasını istemeyen bir müşteri varsa kapısı yalnızca tıklatılıyor, müşteri evde olmayacağını bildirmişse onun istediği yere teslimat yapılıyor ya da hiçbir şekilde ulaşılamazsa ürünün bırakıldığı yerin fotoğrafı çekilip müşteriye gönderiliyor.

4 bin teslimat şoförü de dahil olmak üzere 10 bin çalışanı olan Coupang, e-ticarette neden lider olduğunu açıkça gösteriyor.

Harvard İşletme Okulu’na giden fakat mezun olmayan Kim, Coupang’dan önce Groupon gibi bir günlük fırsat sitesi ve sonrasında da eBay benzeri bir satış sitesi açmış.

Coupand CEO'su Bom Kim, Amazon'la İlgili Yorumu Fakat her ikisinde de müşterilerin teslimat konusunda şikayetçi olduğunu fark etmiş ve nihayetinde bir farklılık yaratmak için Coupang’ı kurmaya karar vermiş. Neticede şirketin politikası ve gösterdiği başarı Amazon’un Güney Kore pazarı konusunda neden çekindiğini gayet iyi açıklıyor.

Diğer taraftan; halihazırda 56 milyar dolar değerinde olan Güney Kore’nin e-ticaret pazarı giderek büyüyor. İlaveten; dünyanın yedinci en büyük en e-ticaret pazarı olan Güney Kore’nin 5 yıl içinde Japonya ve Birleşik Krallık’ı geçerek ABD ile Çin’den sonra üçüncü sıraya yerleşeceği tahmin ediliyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.