Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Güney Kore’den Japonya Şikayeti için Geri Adım Geldi

Güney Kore, Japonya'nın bazı teknolojik sanayi malzemesi ihracatına getirdiği kısıtlamalara yönelik DTÖ nezdindeki şikayet sürecini durduracağını açıkladı.
Güney Kore’den Japonya Şikayeti için Geri Adım Geldi
HABER GİRİŞ

Japonya’nın bazı teknolojik sanayi malzemelerine getirdiği ihracat kısıtlamalara yönelik Güney Kore’nin, Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) yaptığı şikayetle ilgili açıklama geldi. Güney Kore Sanayi, Ticaret ve Enerji Bakanlığı şikayet sürecinin durdurulacağını açıkladı.

Güney Kore tarafından yapılan açıklamada ihracat kısıtlamaları konusundaki görüşmelerin bir an önce başlaması için Japonya ile mutabakata varıldığı bildirildi. Güney Kore hükümetinin ikili görüşmeler sürecinde DTÖ ticaret anlaşmazlığı şikayet sürecini durdurmaya karar verdiği kaydedildi.

Alınan kararın, DTÖ nezdindeki şikayetin tamamen geri çekilmesi anlamına gelmediğine dikkat çekildi. Şikayetin tamamen geri çekilmesininse ikili görüşmelerin seyrine bağlı olduğu belirtildi.

Şikayete konu olan iki ülke arasındaki görüşmelerin kısa süre içerisinde başlayacağının bilgisi verildi.

Güney Kore’den Vakıf Fonu Önerisi

AA’nın haberinde Güney Kore’nin şikayetini durdurma kararının savaş dönemi tazminatları sorununa yönelik önerinin ardından gelmesine dikkat çekildi.

GCM Yatırım Banner

Güney Kore’nin geçen hafta Japonya ile ikili ilişkilerdeki savaş dönemi tazminatları olarak bilinen sorunun çözümüne yönelik vakıf fonu önerisi sunduğu hatırlatıldı.

Güney Kore tarafından gelen önerinin ardından Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa konuya ilişkin açıklamada bulundu.  Hayaşi Yoşimasa, sorunun çözümüne yönelik Seul hükümetinin kararından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Güvenilir Ticaret Ortakları Listesinden Çıkarıldı

Güney Kore’nin 2019 yılında da DTÖ nezdindeki şikayet sürecini iki ülke arasındaki yumuşama ile durdurduğu anımsatıldı.

Güney Kore Yüksek Mahkemesi’nin Kasım 2018’de Japon şirketlerini 1910-1945’teki sömürgecilik döneminde zorla çalıştırılan işçiler için tazminata mahkum etmesi üzerine iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Söz konusu gerilim üzerine Japonya’nın Temmuz 2019’da Güney Kore’nin teknoloji endüstrisinde ihtiyaç duyulan ve kilit öneme sahip olan maddelere sıkı ihracat kontrolleri getirmesiyle tırmandı.

Japonya tüm yaşananların ardından Ağustos 2019’da Güney Kore’yi imtiyazlı ticaret statüsündeki ülkeler listesinden çıkararak yeni bir hamlede bulunmuştu.

Seul yönetimi ise bunun üzerine iki ülkenin gizli askeri istihbarat bilgilerini birbirleriyle ve üçüncü taraf olarak ABD ile paylaşmalarına olanak sağlayan istihbarat anlaşmasının süresini uzatmayacağını açıklamıştı. Son olaraksa Japonya’yı güvenilir ticaret ortakları listesinden çıkarmıştı.

KAYNAK: AA

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.