Güney Kore Merkez Bankası (Bank of Korea), Haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksi raporunu açıkladı. Buna göre Mayıs ayında 102,6 olan tüketici güveni 6,2 baz puan azalarak 96,4’e geriledi. Böylece endeks, 15 ay sonra ilk kez 100 puanın altına düştü.
Tüketici güveni, en son 2021 yılı Şubat ayında 97,4 ile 100 baz puanın altını görmüştü. Haziran’daki azalma, aynı zamanda geçen yılın Temmuz ayında yaşanan 7,1 puanlık gerilemenin ardından en sert düşüş oldu.
13-20 Haziran tarihleri arasında 2.500 haneyi kapsayan anket verileri, tüm dünyada olduğu gibi Güney Kore’de de tüketicilerin karamsarlığını yansıttı.
Enflasyon Beklentilerinde Sert Yükseliş!
Küresel zorluklar ile mücadele eden ülkeler, tüketici güvenlerinde sert düşüşler bildirmeye devam ediyor. Bir yandan da enflasyon beklentileri yükseliyor. Bu durumun örneklerinden Güney Kore’de de enflasyon beklentileri yüzde 3,9’a yükseldi.
Mayıs ayında bu oran yüzde 3,3 olarak görülmekteydi. Haziran beklentisi, 10 yıldan fazla sürenin en yüksek seviyesini temsil etti.
Kurum, enflasyondaki artışın beklenenden önce arttığını belirterek fiyatlara ilişkin endişelerini aktardı. Yayımlanan ankete göre tüketici güveni ve enflasyon beklentileri dışında diğer alt kalemler de ciddi anlamda kötüleşti.
Mevcut yaşam standartlarına ilişkin duyarlılık, 89 puandan 87 puana geriledi. Gelecek görünümü, 93’ten 88’e, olası hane geliri 98’den 97’ye düştü. En sert düşen alt endeks olan ekonomik koşullar ise Mayıs ayındaki 84 puandan 15 baz puan gerileyerek 69’a indi.
Güney Kore için Faiz Beklentileri Arttı!
Güney Kore Merkez Bankası, Mayıs toplantısında faizi 25 baz puan artırarak yüzde 1,75’e yükseltti. Son artırımla birlikte bu yıl üçüncü kez faizi yükselten kurum, daha fazla artırım için yeşil ışık yaktı.
Gözler 13 Temmuz’da açıklanacak faiz kararına çevrilmişken ING ekonomisti Min Joo Kang, 50 baz puan artırım beklediğini söyledi.
Bugünkü tüketici endeksi raporunun ardından yayımladığı notta Kang, enflasyon beklentilerindeki artışın altını çizdi. Ancak tüketici duyarlılığı ve enflasyon tahminlerindeki durumun, kuruma çelişkili sinyaller gönderebileceğini de belirtti.
Güney Kore Merkez Bankası’nın 50 ila 25 baz puan aralığında artırım yapabileceğini, bunun kurumun ekonomiye ilişkin değerlendirmesine bağlı olacağını aktardı.