Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel enerji tedarik zincirinde kırılma yaşanırken Güney Kore enerji politikasında revizyona gitme kararı aldı.
kolayca yatırım yapın
Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı bugün yaptığı duyuruda ülkenin enerji üretimindeki nükleer enerji payını artırmayı hedeflediklerini paylaştı.
Bakanlık, ulusal enerji karışımında nükleer enerji payını 2030 yılına kadar artırmayı planladıklarını açıkladı. Bu plana göre geçen yıl yüzde 27 olan nükleer enerji payı yüzde 30’a veya daha yüksek bir orana çıkacak.
Bakanlığın açıklamasına göre, ülkedeki iki yeni reaktör Shin Hanul 3 ve 4’ün inşaatına devam edilecek ve mevcut reaktörlerin operasyonları genişletilecek. Nükleer enerjinin rolü artarken, fosil yakıt ithalatına olan bağımlılığın 2021’de yüzde 81,8 olan orandan 2030’a kadar yüzde 60’a düşürülmesi öngörülüyor.
Ayrıca bakanlık tarafından yapılan açıklamada kömürün arz-talep koşulları baz alınarak makul ölçüde azaltılacağı da söylendi.
2011’den Sonra Enerji Politikasında Yeni Tavır
Enerji politikasında nükleer yanlısı tavır, Mart ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından geldi.
Japonya’nın 2011 yılında nükleer enerji endüstrisinde küresel çaplı kriz yaratan Fukushima felaketinden sonra önceki Seul yönetimi, Güney Kore’de nükleer enerji payını kısma kararı aldı.
Yeni Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol ise kademeli olarak nükleer enerjiyi azaltma ve bitirme fikrini reddetti. Sektöre yatırımı artırma planının doğru olduğunu söyledi. Ülkenin önceden sahip olduğu güvenli reaktörlerin kilit ihracatçısı statüsünü yeniden canlandırmak gerektiğini savundu.