
ABD ile Çin’in ardından tüm dünyayı endişelendiren bir savaşa doğru ilerleyen Japonya ve Güney Kore arasındaki gerilim yine yükseldi.
Bugün açıklama yapan Güney Kore, Japonya’yı ticarette hızlı onay alan güvenilir ülkeler listesinden çıkardığını açıkladı ki Tokyo daha önce benzer şekilde Seul’u güvenilir ortaklar listesinden çıkarmıştı.
Kısasa kısas hamle yapan Güney Kore Ticaret Bakanlığı, Japonya’nın 29 üyeli beyaz listeden çıkartıldığını duyurdu.Çünkü Seul’un hem sivil hem de askeri amaçlar için kullanılabilecek yüzlerce hassas materyali kapsayan ihracat kontrol sistemini yeniden düzenlediğini aktardı. Bu değişiklik Güney Kore şirketlerinin yarı iletkenler ve ekranlar üretmek için kullandıkları önemli kimyasallar üzerindeki ihracat kontrollerini sıkılaştırılması için Japonya hareketi üzerine Dünya Ticaret Örgütü’ne yapılan şikayetin bir hafta üzerine geldi.
Bu süre beş gün ya da daha kısa bir zamanla karşılaştırıldığında gecikmeyi ifade ediyordu. Güney Kore Ticaret Bakanlığı yetkilisi Lee Ho-hyeon, değişikliğin Japonya’ya telekomünikasyon güvenlik ekipmanı gibi ürün ihraç eden yaklaşık 100 yerel firmayı etkileyeceğini söyledi. Seul’un Güney Koreli şirketlere verilen zararı en aza indirmeye çalışacağını da sözlerine ekledi. Sonuçta Japonya, on yıllardır Güney Kore ile çok büyük bir ticaret fazlası elde etti.
Komşular arasındaki ticaret anlaşmazlığı Temmuz ayında Japonya’nın Güney Koreli şirketlerin kilit ihracatlarına kısıtlama getirmesiyle başlamıştı. Birkaç hafta sonra Japonya Güney Kore’yi güvenilir ortaklar listesinden çıkarmış ve ilişkiler onlarca yıldır görülmeyen tam gelişmiş diplomatik bir anlaşmazlığı tetiklemişti.
Anlaşmazlık güvenlik meselelerine sıçradı ve Seul, Japonya ile ikili bir askeri istihbarat paylaşım anlaşmasını feshetmeyi planladığını ilan etti. Kaldı ki bu, Kuzey Kore’nin nükleer tehdidi ve Çin’in artan etkisi karşısında Güney Kore ile Japonya’nın ABD ile üç yönlü güvenlik işbirliğini sembolize ediyordu. Washington’dan GELEN öfkeli bir tepki sonrasında Seul, Kasım ayına kadar yürürlükte kalacak askeri anlaşmayı sona erdirme kararını tekrar gözden geçirebileceğini söylemişti.